Центърът за иновации, експерименти и оценка трябва да започне да функционира през 2014. Това ще бъде най-големият подобен комплекс от такъв род в света. Инициатива е на Pegasus Global Holdings. Ще заема 38 кв. км в американския щат Ню Мексико и ще има възможност да поддържа 35 000 души население, макар и да се планира градът да бъде необитаван.

Реалистичният град ще бъде моделиран по примера на някой средноголям американски град, със стандартните градски и извънградски магистрали, къщи и обществени сгради, стари и нови, както и системи за водоподаване, канализация, телекомуникации, електричество и други. Градът-макет ще играе ролята на лаборатория за компании, университети, правителствени агенции, в която те ще могат да тестват революционни енергийни мрежи, киберсистеми за сигурност и такива за интелигентно наблюдение и контрол на трафика.

Съоръжението ще бъде проектирано да позволява на новите технологии да се интегрират в градското и селското от инфраструктурата на щата, както и да дава детайлни количествени резултати за влиянието на технологиите върху всички сектори на обществено-техническия живот – енергия, транспорт, телекомуникации, сигурност, агрикултура. От Pegasus вярват, че високите технологии са достигнали ниво, при което сензорното поведение на компютър на практика може да репликиrа човешкото.

Тежка охрана ще пази призрачния град от появата на действителни жители. Технологиите трябва да могат да бъдат експериментирани в реален мащаб, но с резерва към твърде ранното им прилагане на практика.

Целият експериментален град от идеята през построяването, та до експлоатационните разходи се поема от частния сектор. CITE ще създаде директно 350 работни места, а индиректно – повече от 3500 (за строителство и поддръжка). Поради голямото значение, което бъдещата опитна площадка ще има за икономиката на Ню Мексико, във връзка с проекта Pegasus работят с местни и щатски правителствени и неправителствени представители, университети и федерални лаборатории за фундаментални изследвания.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Награда от Ксела България – къща в гр. Лом с нова обвивка
Play for Multipor даде на победителите комфорт и енергийна ефективност

Къщата на сем. Цоневи от гр. Лом е с изцяло ремонтирана фасадна обвивка, след като те спеч…