Skip to main content
search

Вчера, “Националната компания железопътна инфраструктура” обяви, че Европейската комисия е одобрила финансирането на дълго планирания проект за модернизация на жп линията Елин Пелин- Костенец в размер на 451 млн евро. Участъкът, част от железопътния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски, е финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и планиран да бъде завършен през 2023 г.

Проектът ще бъде изграден на 3 части:

  • Първият, ЛОТ 1, от 22-ри до 42-ри километър, свързващ железопътните спирки Елин Пелин- Веринско се състои от железен път, 4 едноплътни тунела с дължина 1,930 км. и мостове и естакади (3732 кв.м.).
  • Вторият, Веринско-Немирово (Ихтиман), от 42-ри до 62-ти километър, е най-скромен като инвестиция. Към него има мостове и естакади с площ 2763 кв.м.
  • Третият, от 62-ри до 73-ти километър, правещ връзката между гарите Немирово-Костенец, е с 8 двуплътни тунела с дължина 5,478 км и мостове и естакади с площ 4524 кв.м.

Снимка: www.infrastructure.bg

Проектът има за цел отстраняване на тесните места по направлението, за да бъде увеличена скоростта за движение на влаковете. Това налага изместване на трасето в някои участъци и изграждане на редица съоръжения за преминаване през сложния планински терен.

Ще бъде възможно постигането на проектна скорост от 160 км/ч за пътническите и 120 км/ч за товарните влакове.

Ще бъдат модернизирани 5 гари, попадащи в обхвата на трасето, а всички пресичания на едно ниво между железопътен транспорт и автомобилно движение ще бъдат премахнати.

Голямо предизвикателство е отсечката от Елин Пелин до Костенец и от Костенец до Септември, тъй като маршрутът, по който ще се движи железопътната линия, влиза в подстъпите на планината. Ще има много тунели и виадукти, едно много скъпо и сложно строителство. Тогава ще се поздравим с изцяло обновената отсечка София-Пловдив-Бургас, която ще донесе комфорт, сигурност и бързо придвижване на нашите граждани.“ – каза инж. Милчо Ламбрев.

През декември НКЖИ, компанията, държаща жп линиите и гарите, обяви процедура за консултантска услуга по контрол, оценка на съответствието, строителен надзор и изготвяне на технически паспорти за участъка. Крайният срок за подаване на офертите е 26 февруари 2018 г.

С модернизацията на жп линията Елин Пелин- Костенец се цели предлагане на по-качествена услуга на клиентите. Според инж. Янакиев, председател на УС на Национално сдружение “Общество на инженерите по железопътен път” обаче, докато БДЖ не осигури нов подвижен състав, това няма да бъде осезаемо за клиентите.

Снимка: www.optransport.bg

Дълги години нищо не се правеше в тази сфера, БДЖ продължаваше да бъде в лошо състояние поради тяхното недостатъчно финансово състояние, а пътникопотокът продължаваше да намалява. Може би най-после идва времето на големите поръчки в жп строителството, които да променят картата на България. Освен славно минало, българската железница би могла да има и едно добро бъдеще.

 

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu