Докато в цяла Европа изтъркани културни центрове се борят да привлекат потребители, един местен център на културата в квартал на Копенхаген – Nørrebro, е утроил своята потребителска активност. Успехът му се крие в съсредоточаване върху естествената светлина и свежия въздух в плана за обновяване. Днес центърът сеe превърнал в източник на вдъхновение за посетители от всички краища на света.
От 300 до 1000 потребители

Повечето от Европа 2000 или така наречените местни центровеза култура са борят с минимални бюджети и износено оборудване.Само един отговор на молитвите им може да подобри техния вътрешен климат. Проект за възстановяване в Nørrebro, съсредоточен върху дневната светлина и естествена вентилация, вдъхна нов живот в Дома на културата OSRAM и значително подобри сметката му за енергия.

„Ние сме свикнали да имаме сериозни проблеми с вътрешния климат на тази стара индустриална сграда. Това подгони потребителитенадалеч. Така, през 2009 г., ние започнахме цялостен ремонт „, казва BrigitteKortegaard, мениджър проект Haraldsgade Områdeløft , Община Копенхаген – организация, подпомагаща центъра на културата OSRAM.

По-късно същата година, възстановяването и подновяването на културния център OSRAM е факт. Големи покривни прозорци с автоматична вентилация осигуряват огромни количества дневна светлина и свеж въздух – и ефекта върху климата в помещенията бе почувстван веднага.
„Местните жители не закъсняха да забележат подобренията. В действителност, ние видяхме един незабавно възобновен интерес към мястото. Преди,сградата беше почти празна до вечерта в делнични дни, но сега центъра гъмжи от дейност от рано сутринта до късно през нощта „, обяснява Brigitte Kortegaard.

Днес, Културен център OSRAM има повече от 1000 потребители на седмица, което е 300% ръст. Обновяването подобри също и енергийната ефективност, в резултат на което потреблението на енергия на потребител е паднала драстично.

И други могат да се насладят на същия успех
Ръководител проект- Henrik Norlander Smith, членна VELUX Group, коятовсъщност е една от компаниите, вземаща участие в обновяването на Дома на културата OSRAM, не е никак изненадан от засилената потребителскаактивност.

„Навсякъде по света хората са привлечени от една стая, която е изобилствана от естествена светлина и добър вътрешен климат. Ние считахме подобряването на тези два фактора като съществена стъпка, когато започнахме планирането на обновяването. И те опредено са две от най-важните причини за огромния успех на центъра“, обяснява Henrik Norlander Smith.

Културният център OSRAM е посетен от архитекти и културни институции от цял свят, които искат да го видят и да намерят вдъхновение за собствените си проекти. Henrik Norlander Smith изтъква колко е важно да се предприеме вглеждане в една сграда в нейната цялост, ако целта е постигане на същия успех.

„Твърде често, виждаме фокусиране върху оптимизация на консумацията на енергия на сградата, когато се предприема ремонт. Но е също толкова важно да не се забравя и осигуряването на добър климат в помещенията, с достатъчно и балансирана дневна светлина и вентилация. Ако тези фактори са в включени в плана на проекта, не виждам никаква причина подобни центрове на културата да не ползват същия успех като културния център OSRAM „, заключава Henrik Norlander Smith.

Факти
Културен център OSRAM първоначално е бил построен като офис и пространство за съхранение.
През 1980 г. сградата е изоставена и е била използвана за различни културни дейности като танци, лекции и концерти.
Като част от проекта на Haraldsgade Områdeløft, през 2009 г. община Копенхаген упълномощава обновяването на Дома на културата. Резултатът е 300% ръст на потребителската активност.

Смята се, че има най-малко 2000 подобни центрове на култура в Европа, много от които са изправени пред същите предизвикателства, като Културният център OSRAM.

За VELUXGroup
VELUX Group създава по-добра жизнена среда като позволява проникването на дневна светлина и свеж въздух през покрива. Продуктовата програма на ВЕЛУКС съдържа широка гама от покривни прозорци,както и решения за плоски покриви. Групата също така предоставя много видове декорация и затъмнения за слънцето, ролетни щори, продукти за дистанционно управление и термални соларни панели за монтаж на покриви.

VELUX Group има производствени предприятия в 11 страни и търговски компании в почти 40 страни и представлява една от най-силните марки в сектора на глобалнитестроителни материали. ВЕЛУКС продукти се продават в повечето части на света. VELUX Group има около 10,000 служители и е собственост на VKR Holding A/S, акционерно дружество, изцяло собственост на семействои фондациии.
За повече подробности, посетете www.velux.bg.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Награда от Ксела България – къща в гр. Лом с нова обвивка
Play for Multipor даде на победителите комфорт и енергийна ефективност

Къщата на сем. Цоневи от гр. Лом е с изцяло ремонтирана фасадна обвивка, след като те спеч…