Skip to main content
search

“Prospective system pavilion” спечели журито със своята простота и лесен начин на сглобяване

Лидерът в производството на алуминиеви профили ЕТЕМ и производителят на композитен алуминиев материал etalbond® ELVAL COLOUR бяха основни партньори на провелата се в София международна работилница за параметричен дизайн и стратегии за прототипиране – Intelligent Tectonics V1.0, организирана от Design Morphine.

20 български и чуждестранни архитекти и студенти по архитектура бяха предизвикани да създадат и моделират щанд , с който двете компании да участват на най-голямото строително изложение в Европа- BAU Мюнхен. Изискването бе да се използва etalbond® за параметричната инсталация.

Проектът “Prospective system pavilion”, представляващ диагонално сгънати правоъгълни панели, спечели симпатиите на журито и се класира на първо място.  Участниците в отбора победител,  които ще имат възможност да доразвият проекта си заедно с експертите, участващи в работилницата са студентът по архитектура Себастиан Команеску от Румъния, арх. Ертунч Хункар от Турция и арх. Адриан Аут от Унгария. В процеса на работа те получиха ценни напътствия от Боян Михайлов и Радул Шишков от Design Morphine, както и от Георги Казлъчев от студио Tomas Saraceno. Наградата за победителите от организаторите са билети до Мюнхен и участие в работната и строителна фаза на проекта.

„Простота представлява основата на нашата концепция. Решихме да трансформираме един типичен панел с правоъгълна форма в структурен елемент като използваме диагонално сгъване и минимални усилия. Приликата на огънатите панели с люспи генерира крайната форма и цвета  на нашия архитектурен проект”, това заяви Себастиан Команеску от Румъния, който бе и най-младият участник в работилницата.

По думите на журито проектът победител се отличава с използването на модулни елементи, които са лесни едновременно и за сглобяване, и за производство. Всички части на проекта може да се съединят, без да се използват каквито и да било винтове или инструменти.

“Харесва ми това, че проектът е изчистен и опростен. Използвано е само сгъване, а в същото време изглежда устойчив и стабилен. Има потенциал да се използват различни цветове, а лесният начин на сглобяване е изключително предимство”, допълни Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ Груп.

20-те участника бяха разделени на 6 отбора и всеки един от тях имаше възможност да представи и защити проекта си. Участниците работиха всеотдайно и във всеки един проект има добри идеи и потенциал. Журито, което оценяваше проектите беше съставено от Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ Груп, Павлина Вардулаки и Цветелина Георгиева от студио Design Morphine, арх. Виолета Тонкова и Стефан Гаджев от студио Altronics light и менторите Боян Михайлов, Георги Казлъчев и Алберто Лаго.

Чрез директна връзка по Skype в оценяването се включи и професор Александрос Вазакас от Техническия университет в Крит.

Всеки един от отборите получи оценка и съвети от журито как проектът може да стане по-устойчив  и изпълним.

Работилницата Intelligent Tectonics V1.0 продължи общо 8 дни, в които участниците имаха възможност да се запознаят с параметричното моделиране и генеративния дизайн в Grasshopper, подготвянето на данни за производство, структурната устойчивост и оптимизация на материала.

Специална част от работилницата беше посещение на участниците във фабриката на ЕТЕМ, където нагледно беше обяснен начинът на работа с композитния алуминиев материал etalbond®. Посещението включваше презентация на арх. Елени Гини от Elval Colour, която представи параметрите и спецификите при работа с etalbond ® , както и лекция на професор Александрос Вазакас, който представи резултати от предишни негови курсове, в които etalbond® е използван за проектиране и производство на параметрични мебели, както и за проектиране на сложни структури за слънцезащита.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu