Skip to main content
search

Истанбулската община ще отпусне средства в размер от 2.5 млн. лева за реставрацията на българската църква „Свети Стефан“ в турския мегаполис Истанбул, съобщава електронното издание „Хюриет“. Поради материалите, от които е изграден, храмът си е спечелил през годините прозвището „Желязната църква“.

P6070226

Ремонтът ще започне през август месец тази година. Всички потъмнявания и замърсени части ще бъдат почистени, а на места където има корозия или липсват орнаменти, то те ще бъдат заменени с нови. При подмяната ще бъдат използвани точни копия на орнаментите, а железният материал ще бъде с оригиналната структура, използвана при изливането на частите през 19 век.

Самата сграда е смесица от  неоготически, необароков и византийски стил и тежи 500 тона, а елементите са изработени във Виена. Поради нестабилността на терена архитектът Ховсел Азнавур предлага църквата да бъде построена не от бетонни основи, а от железни плоскости, които да бъдат сглобени на място. Скелетът на сградата е от стомана, а страничните плоскости са от ламарина, захванати с общо 4 млн. болтове, гайки и винтове.

Този тип преносими сгради са британско изобретение. Подобна конструкция е айфеловата кула на френския инженер Густав Айфел.

P6070206

Източник на изображенията : Wikimapia

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu