В Китай започна изграждането на първия в света град-гора. Проект от този вид в такъв мащаб е невиждан досега. Той обещава на своите бъдещи обитатели изцяло екологичен и устойчив начин на живот. Основната визия, около която се развива проектът, е осигуряването на домове за бързо нарастващото население на страната и едновременно с това постигането на нулево замърсяване на околната среда.

Зеленият град ще бъде разположен на територията на област Лиуджоу в южен Китай, по поречието на река Лиджанг, в красивия планински регион на Гуанси. Площта му ще възлиза на 175 хектара и ще осигурява жилища на 30 000 души.

Едновременно с позитивното си влияние върху околната среда, градът ще притежава и уникална зелена визия. Разпространението на растенията на територията на града няма да бъде само в парковете, градините и улиците, както във всеки друг град, а и по всички фасади.

Сградите ще имат терасирана структура и ще бъдат снабдени с милиони растения от 100 различни разновидности.

В града ще бъдат разположени и над 40 000 дървета. Очаква се богатата растителност да абсорбира 10 000 т. въглероден диоксид и 57 т. замърсители и да произвежда близо 900 т. кислород ежегодно. Замърсяването на въздуха в градовете е един от основните проблеми в Китай. Той се генерира от огромното население, както и от превозните средства и производствата, които го обслужват.

С този проект страната се опитва да изгради първият по рода си град на бъдещето, който може да осигурява както добър, екологичен начин на живот, така и чиста околна среда, която да бъде запазена за следващите поколения. Концентрацията на толкова много растения ще осгигури и намаляването на средната температура на въздуха, създаването на шумови бариери и драстично увеличаване на биологичното разнообразие на животинските видове. Насекоми, птици и дребни животни от областта ще станат и постоянни обитатели на новия град.

На територията ще се ситуират жилищни блокове и всички други обществени сгради, нужни за обслужването на населението. Предвидени са две болници, училища, рекреационни и търговски зони. Те също ще бъдат покрити в същата растителност, която ще дава на града и впечатляваща цялостна визия. Помислен е и въпросът с екологичния транспорт. Градът ще се обслужва от ЖП линии, които ще го свързват с останалата част от Лиуджоу. На територията на самия град ще се движат електрически автомобили, които няма да нарушават чистотата на въздуха с отделянето на вредни емисии.

Освен осигуряването на зелен начин на живот, градът ще преследва и други устойчиви принципи на обитаване, които ще започнат да се превръщат в задължително изискване за всеки град в близкото бъдеще. Иновативният градоустройствен проект ще използва геотермалната енергия за поддържането на въздуха в сградите при климатизация, вентилация и отопление. Покривите на сградите ще бъдат покрити със соларни панели, които ще генерират възобновяема енергия от слънцето.

За първи път в света био град ще се комбинира и с принципите на абсолютна енергийна самодостатъчност (self-sufficiency).

Иновативния дизайн е направен от архитекта Стефано Боери, който стана световноизвестен с проекта си за вертикална гора в Милано – сграда със зелена фасада, подобна на тези, които в момента се изграждат в Китай. Проектът в Милано стана толкова успешен, че ще бъде повторен на още няколко места в света, включително и в Китай. Боери вярва, че вграждането на растенията в структурата на сградите и градовете ни е решаващо при справянето със сериозния проблем с глобалното затопляне. Той стои твърдо зад напредничавите си идеи, свързани с нов тип градско планиране и архитектура. Боери предлага нови подходи за формирането на устойчивото бъдеще на планетата.

“Liuzhou Forest City” се очаква да бъде изцяло завършен до края на 2020 г. Предполага се, че той ще стане пример за всички следващи градове, които ще се стремят към екологично бъдеще. То ще създаде неочаквана симбиоза между градовете – смятани за най-големите вредители на околната среда, и горите – белите дробове на нашата планета.

Снимки: www.stefanoboeriarchitetti.net

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Първа копка за Карин дом – стъпка напред за конкурсната култура
Резултатите от архитектурния конкурс са вече налице

През миналата година бе проведен архитектурен конкурс за нова сграда на центъра за работа …