След продължително очакване започна ремонтът на емблематичната къщичка на спирка „Вишнева“ в квартал Лозенец. Любимата на всички софиянци постройка беше опожарена през юли 2017 година и оттогава смирено очаква своето възстановяване.

Какво се случи?

В малките часове на 19 юли къщата на трамвайната спирка бе видяна в пламъци. При пожара се изпепели голяма част от покривната конструкция и гредореда, което създаде и доста притеснения за възможни инциденти на мястото. Веднага след случилото се общината пое отговорност за незабавното възстановяване на състоянието на постройката. Седмица след инцидента нищо не се случваше, затова доброволци от квартала поеха инициативата да почистят отломките от пожара и да покажат своето отношение към случилото се на Столична община. Единствените мерки, които предприе тя, бяха покриване и ограждане на постройката.

Снимка: Facebook Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Дълги месеци след това мнозина бяха в очакване за предприемане на по-генерална промяна, която така и не дойде. Около случая се създадоха много противоречия и неизпълнени обещания, които допълнително напрегнаха столичани. Общината оправда забавянето на решението на проблема с дългата административна процедура, свързана със статута на къщата като културна ценност. За задвижването на процедурата е било необходимо да се работи с лицензирана фирма, която е упълномощена да реставрира сгради, които са паметници на културата. Също така, приетият проект е трябвало да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Половин година след случката първата стъпка към промяната е взета и всички са в очакване на една качествена реставрация, която да възвърне оригиналния вид на постройката.

Архитектурно заснемане на спирка „Вишнева“ като част от практика по история на архитектурата, катедра „История и теория на архитектурата“, юли 2012, УАСГ. Снимка: Любомира Момчева, http://danbg.com

Защо тя е толкова специална?

Паметта, която носи тази къщичка се корени в архитектурно-историческата ѝ стойност. Тя датира от 30-те години на 20-ти век.

Спирката през 1945г. Снимка: www.photoarhiv-todorslavchev.com

Построена е при прокарването на трамвайната линия в тази част на града. Има твърдения, че е била използвана за ловна вила на Цар Борис III, също така се смята, че неговата съпруга Йоанна Савойска я е харесвала много.

Специално за завръщането ѝ в България през 1993 година, тя е за последно ремонтирана и пребоядисана. Благодарение на приказния си вид, от дълги години насам тя се е превърнала в знаков обект за софиянци. Всеки поне веднъж в живота си е пътувал през извиващия се път на трамвай №10 в очакване да види тази дребна, но толкова запомняща се къщурка. Тя успява да ни изпрати за момент в една вълшебна приказка, в която искаме да се връщаме всеки път. През всеки сезон тя мени облика си, но остава все така загадъчна и интересна всеки път, когато минеш покрай нея.

Вишнева: ден и нощ, зима и лято.

Разбираемо е защо всички са толкова загрижени за бързото и коректното ѝ възстановяване. Напълно сигурно е, че процесът на работа върху къщата също ще бъде пряко следен от обществото. Скоро предстои да видим дали ще я открием отново в автентичния ѝ вид, в който я оставихме за последно в ранната утрин на 19-ти юли.

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

УНИверсале обвързва строителството с изкуствата и занаятите
Събитието оползотворява забравени пространства в УАСГ и осъществява нови връзки

От миналия петък в УАСГ се провежда инициативата УНИверсале, която цели да обвърже по нов …