На едно силно оживено улично кръстовище в центъра на японския град Осака се извисява, почти до небето, новата административна сграда на застрахователна компания Фукоку. Доминик Пероу печели конкурса за дизайн със скицата си през 2007 г. От октомври 2010 г. сградата със своите 32 етажа и обща височина от 133 м е официално открита.
Във вътрешната ú част обширен атриум се разпростира над множеството етажи, започвайки от цокълната част на сградата. Той допринася за влизането на дневна светлина чак до долните етажи. Там е важната свързваща точка на много подземни пътища, включително и директният вход към съседната централна гара. Една, видима от улицата, огромна вътрешна стена с размери 19 х 34 м, щампована със зелени мотиви на горски пейзаж, разделя атриума от граничещите вътрешни помещения и играе роля на затворен парк.
Връзката с природата е заложена още в скицата на архитекта: „Формата на кулата напомня за дърво. Към реката тя се разпростира като корени, а горната част остава съвсем права. Фасадата като кора е покрита с разрези, които се забелязват повече в долната част, отколкото на върха.” Дори и тази метафора на построената кула да не се разбира напълно от пръв поглед, външната стъклена обвивка, преди всичко чрез своите свободно разпръснати разрези в долната част на цокъла, представя фигуралните възможности на стъклените фасади.
В зависимост от ъгъла, под който падат слънчевите лъчи, върху отчасти гладката, отчасти наръбена фасада, се получават разнообразни цветови ефекти. Въздействието се засилва още повече от тесните, интегрирани в изолираното остъкление, огледални стъклени ивици. Тази игра с отскоци навън и навътре прави конструкцията да изглежда лека точно там, където всъщност е изградена доста масивно.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…