Skip to main content
search

Динамиката на живота се е променила значително последните години с навлизането на новите технологии. В забързаното ни ежедневие ние се нуждаем от бърз и ефективен транспорт, за да достигнем до желаната дестинация. Какви са възможните избори при пътуване? Може да предпочетете въздушния и водния транспорт, ако разстоянията са големи. За близки дестинации възможностите са ограничени – пътен и железопътен транспорт. Всеки, избрал БДЖ, се е сблъсквал поне веднъж със закъснение  от минути до „неограничено“. Понякога проблемът е в недобрата логистика, но невинаги това е причината. Природните стихии също могат да доведат до забавяне в разписанието на влаковете – проблеми като паднали дървета, причинени от силните ветрове, прекъснати контактни мрежи от обилните снеговалежи или повреда на релсите заради паднала земна маса.

Усложнената зимна обстановка през 2017 г. причини спирането на осем влака от движение (Снимка: ©railwaystoday.eu)

В края на месец юли 2010г. обилни валежи причиняват свлачищни процеси в участъка на железопътната линия Търнак – Аспарухово. При подробното геотехническо изследване са установени нарушена работоспособност на водоотводните съоръжения, геометрията на железния път, регистрирани са паднали земни маси в долното строене. Заради изключително опасната ситуация, застрашаваща безопасността на пътниците, се вземат спешни мерки за аварийно укрепване на свлачището. Възложена е обществена поръчка за строителство с обект „Аварийно укрепване на свлачище на км 73+200 (спирка Струя) в участъка Търнак – Аспaрухово” на стойност 1 528 926,32лв без ДДС.

През март 2015г.  договор с предмет „Неотложно укрепване на прилежащите скатове от км 201+070 до км 201+120 и от км 203+650 до км 203+680 в междугарието Кръстец – Радунци по 4-та жп линия”  на стойност 2 603 010,35лв без ДДС се предвиждат проучване, отводняване, обрушване на скални откоси, замрежаване и изграждане на съоръжения за укрепване на прилежащите скатове. През април същата година е сключен договор за „Аварийно укрепителни и отводнителни строителни работи от км 183+200 до км 183+425 в гара Плачковци” 876 861,88лв без ДДС. Предвижда се изпълнение на строително-монтажни работи в посочения участък.

Свлачищни просеци, причинени от обилните валежи в средата на месец юли 2017 г., налагат укрепването и стабилизирането на скалните скатове по продължение на III-та главна железопътната линия – „Илиянци – Зимница – Синдел“. Проектът  включва строителни дейности  от км 52+222 до км 53+300 двустранно в междугарието Макоцево – Долно Камарци по III главна жп линия и е обявен с обществена поръчка от ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“ на стойност от 3 012 178,87 лв. без ДДС. На 19 юли 2017г. се е наложило аварийно прекъсване на движението на влаковете, заради нарушен долен габарит на железния път в участъка от 52 +300 до 53 +300.

Неотложното укрепване се налага, за да не се допусне пълно спиране на движението на подвижния железопътен състав.

Свлачището в междугарието Макоцево – Долно Камарци (Снимка: ©https://infrastructure.bg)

Увреждания на земната конструкция, застрашаващи безопасността на движение и с повтарящ се характер, се установяват с  подробно геотехническо изследване. Измерванията целят да установят възникналите деформации, като се установи формата им, причините и обхвата и да се прогнозира тяхното развитие. Състоянието на участъка е определено от междуведомствена комисия, назначена от Областен управител на Софийска област, като изключително опасно, водещо непосредствено до развитие на процеси, застрашаващи безопасността на влаковото движение, живота и здравето на пътниците, както и сигурността на товарите.

В процес на работа

Извършват се ремонтни дейности  двустранно на железопътната линия. В проекта е предвидено изграждане на седем монолитни стоманобетонни стени  с дължина от 47м до 121м от дясната страна. Подпорните стени представляват съоръжения, осигуряващи стабилност на земната конструкция в насип и изкоп. Целта на изграждането им е да се скъсят откосите и да се намали обемът на земните работи.

Подпорните стени в участъка

Основен фактор, влияещ върху стабилността на ЗП, е водният режим, особено при почви, които променят параметрите си при различно водно съдържание. При защита на трасето от свличане на изветрял дребен скален материал се използват стоманени или синтетични мрежи, положени върху откоса, и анкерирани в масива. Това са причините от лявата страна на железопътната линия (по посока на нарастване на километража) да се предвижда възстановяване, почистване и поставяне на капаци за канавките, транспорт на земни маси, обрушване  и замрежаване на нестабилните земни откоси.

Замрежаване на склоновете в участъка

Изпълнението на ремонтните дейности продължава. При преминаване на подвижния състав през междугарието Макоцево – Долно Камарци влакът се движи с намалена скорост.

Аз избирам БДЖ заради спиращите дъха гледки по линията. Но комфорта и бързината са други предимства, които биха накарали повече хора да изберат този вид транспорт. Добрата поддръжка на склоновете срещу свлачища би намалилa аварийното спиране на влаковите състави.

А вие защо избирате БДЖ?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu