Skip to main content
search

Покривът е сред най-важните елементи на една сграда. Възникнал поради нуждата от подслон и защита от атмосферните условия, днес той отразява важна част от архитектурното формообразуване. Петата фасада на една сграда е ключовият елемент, който разгръща цялостния й облик. Въпреки че обикновено го разглеждаме като финален щрих, покривът се оказва и самодостатъчен като основна причина за изграждане на конструкция.

Сграда без покрив няма, а обратният случай е възможен – при навеси, козирки, хангари и други.

Съществуват две големи категории познати покриви – скатни и плоски, които се делят най-основно според наклона, който формират. По нашите географски ширини най-разпространени са скатните.

Що се отнася до вида на покривното покритие, пред клиента съществува вечният избор между бетонова или керамична керемида.

Гледани от обичайното шест до десет метра разстояние, външно те нямат особени разлики. Нека да се вгледаме по-отблизо…

Бетонови керемиди | Снимка: boralamerica.com

Керамични керемиди | Снимка: boralamerica.com

  • РАЗНООБРАЗИЕ / УСТОЙЧИВОСТ.

Керамиката предлага повече възможности от бетона по отношение на разнообразието от цветове и форми, които създават свобода при архитектурното решение.
От друга страна, бетоновите керемиди са по-устойчиви, както и по-твърди с около 25% от предписанията на качествената норма DIN Plus. Те стават по-устойчиви с времето, тъй като набират по-висока якост.
Трябва да се има предвид, че дори и най-качествените керемиди се чупят при неправилно транспортиране или некачествен монтаж.

  • ЕСТЕСТВЕН МАТЕРИАЛ / ЕКОЛОГИЧНОСТ.

Керамичните керемиди се създават от изцяло естествен материал. Глината, небходима за формоването им, се изпича при над 1000 градуса.
Бетоновите керемиди се правят от цимент, пясък, вода, и оцветител. Бетонът се втвърдява още при 60 градуса. Освен това, бетоновите керемиди могат лесно да се рециклират. В тази връзка, производството им е с намален въглероден отпечатък.

  • ТРАДИЦИЯ.

Керамиката е предпочитана като традиционен материал, съпътствал човечеството от най-древни времена.
От друга страна, първият бетонен покрив, построен от човека, е този на Пантеона в Рим през 118-125 г.

  • ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА ЦВЕТА / ЦЕНА.

Цветът на керамичните керемиди се запазва в първоначалния си вид по-дълго във времето.
От друга страна, съотношението цена-качество на бетоновите керемиди е много по-добро, сравнено с тези, създадени от естествена суровина.

  • ТЕГЛО / НЕОБХОДИМА БРОЙКА.

Разлика в тегло и броя на керемиди – бетоновите са по-тежки като единична бройка, но са необходими по-малко от тях за кв. м. Оказва се, че свръхтеглото на бетоновите керемиди е мит.

Бетонови / Керамични керемиди | Снимки: atcshuttle.com ; zagorod.by

И керамичните, и бетоновите керемиди притежават своите предимства и недостатъци. Изборът в голяма степен се определя и от конкретните изисквания на клиента и спецификите на покрива.

Една къща е като жив организъм – ако някоя система в нея не функционира коректно, другите търпят последиците от проблема.

За да избегнете компрометиране на цялото старание, с което градите дома си, го покрийте добре.

Каквото и решение да приложите, трябва да търсите висока ефективност и естетика. А с какъв материал ще го направите, оставяме на вашата преценка…

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu