Зелена енергия от изкуствен вулкан
1234359_AJ29_Teesside_Power_station_key_view_HR
Обединеното Кралство допълва своя капитал от еко-съоръжения с нова елктроцентрала използваща биомаса, която доставя чиста енергия с 80% по-ниски въглеродни емисии в сравнение с електроцентралите на газ или въглища. Проектът е на лондонското проектантско бюро на Томас Хедъруик. Новата централа ще доставя мощност от 49,3 мегавата. Тя ще бъде разположена на бреговете на река Тийс и ще представлява изкуствено възвишение, покрито с растения – зелена алтернатива на старите електроцентрали с вредно влияние за околната среда.
Захранвана от сърцевината на палмови кори – страничен продукт от добива на палмово масло –  централата драстично ограничава емисите на въглероден диоксид. Остатъчният материал от добива на палмово масло се счита за възобновяем енергиен източник. Био-масата ще бъде доставяна с лодки, което се смята за по-добър вариант пред доставката с товарни автомобили. Електроцентралата ще осигури достатъчно енергия за 50 000 домове. Новото съоръжение ще разполага с офиси за администрацията, център за посетители с образователни програми на тема възобновяеми енергийни източници.
Stockon-on-Tees_0
Използването на биомаса в производството на енергия не осигурява 100% чиста енергия, но ограничава значително емисиите на въглероден диоксид в сравнение с традиционните горива. Освен високотехнологичните постижения в областа на добива на енергия, новата електроцентрала впечатлява със своя уникален външен вид. Може би бъдещите зелени централи ще представляват органично единство с околния пейзаж.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

На какво обръща внимание клиентът, държащ на качествено строителство?
Как да постигнем енергийна ефективност, шумоизолация и сигурност?

Автор на статията: арх. Павел Янев.  Арх. Павел Янев е роден и израства във Варна. Като де…