„В наши дни, замърсяването на въздуха е заплаха, която причинява повече от 7млн. смъртни случаи и билиони долара икономически загуби всяка година.“  – разказва един от създателите на City Tree. Green City Solutions е немска компания, която обръща внимание върху глобалния проблем, предлагайки конкретно решение.

Четириметрова свободно стояща инсталация CityTree е елемент на градското обзавеждане, който създава възможност за намаляване на замърсяването във въздуха в градските центрове.

Функцията на изкуствените дървета е базирана на биотехнология и по-специално на мъх, който привлича замърсяването във въздуха и го превръща в своя собствена биомаса.

Правоъгълно, плоско и без ствол, това „дърво“ представлява голям вертикален панел. Той е покрит с мъх, който, както твърдят създателите, има капацитет да абсорбира същото количество азотен диоксид и микроскопични прахови частици, колкото 275 естествени дървета.

Всяко CityTree абсорбира 250 грама прах всеки ден, а като погледнем в дългосрочен план – 240 тона въглероден диоксид на година.

Инсталацията му отнема около шест часа, а поддръжката е почти минимална. Структурата притежава вградени сензори, които контролират температурата, качеството на водата и почвената влага. Те позволяват също измервания на въздуха, които валидират ефикасността на съоръжението.

Въпреки обещаните впечатляващи качества, има и известна улоква. Като недостатък можем да отбележим високата цена на съоръжението. Посаждането и поддръжката на естествено дърво коства на града по.малко от $1,000 на десетилетие, докато поръчката на CityTree струва около $25,000. И какво се оказва в крайна сметка – не би ли било по-рационално тези средства да бъдат инвестирани в цялостно намаляване на източниците на замърсяване, а не последващото им неутрализиране?

Въпреки високата цена, популярността на изкуствените дървета расте. CityTree се оказва предпочитано решение за цели 25 града по света, включително Осло, Хонг Конг, Глазгоу и Брюксел, както и няколко града в Германия.

Изсичаме дървета и водим неприродосъбразен начин на живот – но дали си струва технологията да измести това, за което и природата може да се погрижи?

Photos by ©Global City Solutions

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ърбатон търси решения за пространството пред НАГ
Предстои двудневна работилница за подобряване на градската среда

През този уикенд, на 22 и 23 февруари, в Студио ПроЖектиране ще се проведе двудневна работ…