Skip to main content
search

Чрез изложба на 27 реставрирани старинни сгради е показана скритата красота на София, а събитието е по повод 143-тата годишнина от обявяването на града за столица на България. Фотографиите могат да бъдат видяни от 1 до 14 април в градина “Кристал”. Направени са от журналиста Митко Попов и представят кадри на възстановени сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града. Инициативата се организира от Столична община.

Авторът запечатва със своя обектив красотата на родния си град от 2018 година, когато стартира проекта “Скритата красота на София” във Facebook. Замислен като лична кауза, постепенно той се разраства, провокирайки хиляди хора да забележат и оценят красотата на столицата. Всяка една възстановена сграда носи в себе си духа на стара София, като ни връща повече от век назад във времето и ни учи колко е важно да съхраняваме традициите си, изграждайки мост между миналото и бъдещето ни.

“В ежедневието си трудно забелязваш красотата на града, в който живееш, но това е красота, която може да те изненада, ако спреш за момент и отвориш сетивата си”, споделя Митко Попов. „Когато преди години създадох тази страница, я бях замислил единствено като място, на което да споделям собствената си страст по отношение на културно-историческото наследство, което носи любимият ми град.

Още от дете обожавам старинната архитектура и често съм се заглеждал по тази или онази сграда, без дори да подозирам, че след време ще се науча да познавам и историята й. Това, което не подозирах обаче е, че за тези четири години откакто създадох “Скритата красота на София”, ще открия и много съмишленици в любовта си към миналото и красотата, които ни заобикалят. Именно това ме подтикна да изляза извън типичната за страницата онлайн среда, надявайки се, че една изложба в общественото пространство би намерила още по-широк отклик сред хората, които ценят традициите ни“, допълва той.

Можете да разгледате проекта “Скритата красота на София” тук.

източник на изображенията: Митко Попов, автор на изложбата

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu