Skip to main content
search

Международна архитектурна изложба, организирана с подкрепата на Столичната община беше открита днес на „Моста на влюбените” при НДК. Oрганизаторите на изложбата -„Винербергер” ЕООД представиха 60 пана с проекти на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016 – един от най-големите световни-архитектурни конкурси. На изложбата посетителите ще могат да се насладят на изяществото, както на еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и нискоенергийни къщи, така и на обществени сгради, природозащитни туристически обекти, винарски изби и ферми за отглеждане на коне. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика.

На събитието присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, която разгледа паната, сред които има и българско участие. Тя изрази възхищението си от българското участие и спечелените отличия и пожела успех на новите участници.

Сред представените сгради е и ротондата „Свети Георги” в София, за ремонта на която Столична община отпуска през последните години 27 500 лева.

Събитието стартира с приветсвие от управителя на Винербергер Цанко Миланов „. Както всички знаете, за нас керамиката е не просто бизнес модел, за нас тя е страст, предизвикателство, начин на изразяване и комуникация със света. Керамиката е материал с хилядолетни традиции, но той може да бъде и иновативен материал, който позволява на архитектите в наши дни да претворяват своите идеи в смели и силни архитектурни послания. Управителят на Винербергер сподели с гордост, че много български проекти са участвали на международно ниво, като дори през 2012 година в журито на конкурса е участвал и български архитект – арх. Пламен Братков. Г-н Миланов напомни, че националният конкурса за международното отличие продължава със срок до края на 2016 година. Накрая той сподели своята благодарност към Столична община за подкрепата при организацията на изложбата.

Събитието продължи с приветствена реч от главния архитект на София Здравко Здравков. Той не скри възхищението си от изложбата и посочи, че устойчивото развитие и стабилността в една икономика се поражда единствено и само чрез висококачествено строителство. Здравков обърна внимание и че архитектите и строителите са в основата и стартирането на всеки един стабилен и добър бизнес.

На церемонията присъстваха и други официални лица, сред които Атанас Буглов – управител на Винербергер, зам.-кмета на София Мария Бояджийска, както и водещият Ники Кънчев.

Изложбата ще продължи до 28-ми ноември. Каним всички заинтересувани студенти да я разгледат. Сградите, които участват в изложбата могат да бъдат вдъхновение както за архитекти от практиката, така и за студентите. Поредната инициатива, която водещият производител на тухли организира за студенти е конкурса на Винербергер за керамична къща. В него могат да участват всички студенти по архитектура в УАСГ и им предстои да предадат своите проекти на 26 ноември.

Повече за конкурса можете на намерите тук.

 

Снимки на фенстраница:

За Винербергер:

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu