Проектът за реставрация на реката Каланг е устойчива идея, насочена към справянето с проблемите по водоснабдяването и наводненията, създавайки в същото време пространство за хората и природата в града. Биоинженерни похвати са използвани за екологичното възстановяване на реката, като значително е повишен капацитетът на коритото и пречистващите съоръжения, което означава и подобряване качеството на водата.

 

 

 

Сингапур е страна, която на практика няма водоносни пластове. Затова река Каланг е ключов източник на питейна вода. Докато преди реката можеше да достигне 24 м широчина при пълноводие, след което преливаше, сега има на раазположение цели 100 м благодарение на намесите на биоинженерите при преоформянето на напречните разрези на коритото. Естествено изглеждащите поляни са на практика иновативна технология с подобрени условия за по-интензивна вегетация. Местните жители сега се радват и на по-голям парк с достъп до реката, а сингапурската Национална агенция по водите разполага с повече вода с по-добро качество.

Употребата на биоинженерни методи за стабилизирането на речните корита е въведена за пръв път в Сингапур и поставя нов акцент върху поддръжката на почвената стабилност в тропиците. Материал от сонда на дълбочина 60 м е бил тестван с 10 различни биоинженерни технологии. От тях 7 са били избрани за употреба по цялата река. Това са фашини, каменни насипи, габиони, геотекстил и други.

Хидравличното моделиране позволява речното корито да бъдат подсилени само там, където е необходимо, което намалява строителните разходи. Създаването на различни модели на теченията с разклоняване на конфигурацията според терена прави „новата“ река екологично издръжлива. Биоразнообразието в парка се е увеличило с 30% процента. Икономическата ефективност, простите технологични решения и обществените ползи правят от този проект добър пилотен пример за устойчив воден инженеринг.


Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…