На последната среща на Академия Лидерите на 31-ви май, Силвия Павлова представи  стартиращият от октомври модул „Предприемачество“. Това е следващата инициатива, с която се заеха организаторите на Академия Лидерите. Новата програма ще е обвързана със създаване на собствена фирма в сферата на строителството. Силвия Павлова ще ръководи срещите и ще помага на отборите да се справят с предизвикателството. Всеки от участниците ще има възможността в рамките на два месеца да развие своята идея за старт-ъп в реална среда, като в края ще има и шанса да си тръгне със сформиран екип и нужните знания, за да я осъществи. Програмата е разработена съобразно тенденциите на строителната индустрия в България, но и спрямо най-добрите световни практики за пазарен анализ. Следете www.akademialiderite.com, както и страницата ни във Facebook за повече информация и записване.

Силвия Павлова е завършила MBA (Master of Business Administration) във Великобритания и е работила като консултант на предприемачи, които за пръв път започват бизнес, има осем години опит в строителната индустрия, както и като преподавател в УАСГ, а сега има и собствена компания. Тя направи презентация на тема Предприемачество и разказа кои са основните принципи. Bird-in-Hand, Affordable Loss, Crazy Quilt, Lemonade, Pilot-in-the-Plane са петте стъпки, които трябва да следваме, когато започваме нов старт-ъп.

Bird-in-Hand е принципът на наличните ресурси. Този принцип предполага водене на преговори с всички заинтересовани лица в начинанието, които желаят да допринесат с реални усилия, без предприемачът да провежда сложни анализи на конкуренцията, или да договаря кой какво иска да получи, т.е. каква ще е цената на “услугата”. Affordable Loss е принципът на допустимата загуба. Предварителна сметка какво даденият предприемач е готов да изгуби, вместо калкулации за очаквани инвестиции и възвращаемост на тези инвестиции в резултат на проекта. Този принцип създава вътрешна среда за експериментиране в несигурна външна среда. Crazy Quilt е идеята за патчуърк /patchwork/одеялото. Създава се нещо ново със съществуващите средства, вместо да се откриват нови начини за постигане на поставени цели. Lemonade е принципът на неочакваните негативни обстоятелства. Той предполага признаване и планиране на резерви и други планове чрез възползване от изненадите, вместо избягването им; или да се преодоляват, или бизнесът да се адаптира към тях. Pilot-in-the-Plane предполага да се взима под внимание само това, което може да бъде контролирано. Това насърчава предприемача да разчита и да работи с хора, които са основният двигател за създаване на възможности, а не да се ограничава до фактори като технологични или социално-икономически тенденции.

След кратката презентация на участниците бе предложена бизнес симулация. Те имаха за задача да предложат анализ на проблемите и решенията в бизнес казус Ханк Колб. Резултатите бяха добри, а желаещи да се включат в предстоящия модул „Предприемачество“ ще има.

Запишете се и ще научите кои са предизвикателствата пред вашата идея за бизнес, кои са потенциалните ви клиенти и конкуренти, към какви партньорства бихте могли да се насочите и как да се развиете от идеен етап към растеж. Като обратна връзка ще има срещи с предприемачи в строителната индустрия в България и много други изненади.

Очакваме те!

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от v.dimova
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Броени дни остават до финала на “ФАСАДА НА СЕЗОНА – ЛЯТО 2017”

Финалът на етапа наближава и при нашите фасади става все по-горещо.След няколко дни ще обя…