Skip to main content
search

Икономическите загуби, причинени от природните бедствия, отбелязват рекордни стойности в САЩ през изминалата 2017 г. спрямо инфлацията и нормирани бази според UNISDR (Международна организация на ООН за намаляване на риска от бедствия). Щетите възлизат на стойност 330 милиарда долара. Природните бедствия са разрушителни явления в резултат на естествените процеси на земята, които могат да се различават по своята същност – вулканични изригвания, земетресения, наводнения, лавини, свлачища и други. Те оставят след себе си не само имуществени щети и икономически загуби, но и много смъртни случаи.

Нека да разгледаме свлачищата по-подробно. Какво представляват те?

Свлачищата се дефинират като гравитационни процеси, при които големи маси от скала или/и почва се придвижват по наклонен терен. Причините за възникването им могат да са разнообразни, но повечето са свързани с геоложките характеристики на региона.

Видове свлачища (Снимка: ©https://www.geocaching.com)

Свлачищата имат разнообразни форми и скоростта им може да варира от няколко милиметра на година до километри за час. Стотици хора загубват животите си по време на свлачища всяка година. Природните бедствия причиняват щети на околната среда, инфраструктурата и икономиката.

Може ли да прогнозираме разрушителните събития?

Опасността от свлачище зависи от геоложката структрура. Оценката може да се извършва на местно, регионално, национално ниво или дори в глобален мащаб. Използват се различни методологии за оценка на опасността. Основният метод е да се анализират данните от геоморфоложки изследвания и минали събития. Необходимо е да се включат фактори като земетресения, човешка дейност и други.

А каква е връзката между WhatsApp и свлачищата?

През април 2017 г. проливни дъждове причиниха преливането на няколко реки близо до Мокоа (Колумбия). Това доведе до огромни кални свлачища, които отнеха живота на повече от 200 души. Изследователски екип от университета Heriot-Watt и Националния университет създадоха проект, с който се надяват да намалят катастрофалните събития в бъдеще. Учените, съвместно с жителите на малко селище в град Меделин, разположен на висок склон, ще работят за прогнозирането на свлачища. Изследователският екип, включващ специалисти от различни области – инженери, архитекти, геолози и анализатори, ще обучават гражданите за идентифициране на предупредителни знаци. За целта се използват комбинация от геотехнически и инженерни методи. Жителите трябва да заснемат  определени точки от внимателно подбрани ъгли по време и след дъжд и да ги изпращат на учените чрез приложението.

WhatsApp (Снимка: ©https://www.findvpn)

Д-р Хари Смит, директор на Центъра за околна среда и населени места в университета Heriot-Watt, споделя, че в Колумбия има над 44 000 домакинства, живеещи в неофициални селища в района на Меделин. Те са изложени на риск от свлачища заради неподходящата основа. Съвместно със специалистите от университета в Колумбия, учените избират област, която е изложена на най-голяма опасност и изграждат партньорство с жителите. Д-р Габриела Медеро, доцент по геотехническо и геополитическо инженерство в “Heriot-Watt” споделя, че приложението е много полезно поради факта, че записва автоматично датата и часа на снимката и е платформа, която е достъпна по цял свят. Тя смята, че ранното откриване на движения и местата на оттичане на дъждовна вода могат да предотвратят трагични събития.

Свлачището в Колумбия (Снимка: ©https://www.cbsnews.com)

Въз основа на прилаганите стратегии за мониторинг учените се стремят да контролират дъждовната вода, която е основен фактор за свлачищата в областта. Чрез използване на допълнителни методи за смекчаване на последиците ще се помогне на общността да намали риска от придвижването на земни маси в селището. Прилагат се три нива на управление на водните потоци с различна степен на отговорност от страна на домакинствата. Целта на учените е да помогнат на общността чрез наблюдение на територията да се ангажират за вземането на мерки, насочени към смекчаване на риска от свлачища. Според изследователите този модел има потенциал да работи не само в селището, но и глобално. Затова е необходимо сътрудничество с различни университети, индустрии и правителства.

Първоначалният проект се финансира от Фонда за изследване на глобалните предизвикателства чрез Съвета за научни изследвания за природната среда (NERC). Допълнително подпомагане е осигурено чрез Фонда за изследване на глобалните предизвикателства общности в град Меделин през 2018 г. Новият проект ще разшири обхвата и чрез прилагане на разработения модел в Сао Пауло, Бразилия, заедно с академици от университета в Сао Пауло.

Природните бедствия причиняват огромни щети.

Необходимо е да вземем мерки за ранното им прогнозиране и предотвратяването им, когато това е възможно.Защо това да не стане чрез приложения, които всички ние използваме всеки ден?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu