Skip to main content
search

На 15 февруари управителят на „Пайплайф“ България Алекс Харабедян се срещна със студентите от Академия Лидерите. Темата на модула представяше темата “Time management”.

Въпросът, с който срещата започна, беше дали времето може да бъде управлявано. Под формата на дискусия присъстващите представиха своята гледна точка. Основният извод беше, че в действителност не става дума да контролираме времето, а себе си и приоритетите си. Оказва се, че ефективно и добре свършената работа е въпрос на самодисциплина и премахване на всичко излишно. Времето е фиксирано, а ние сме тези, които се нагласяме спрямо него. Планирането е в основата на успеха.

Алекс Харабедян изтъкна, че вечно повтаряме, че нямаме време. Според него това е абсурдно твърдение. Имаме време за всичко. Въпросът е по-скоро колко искаме да го отделим точно за това. Също така той посъветва студентите да направят целите си измерими и конкретни.

„Дефиницията на проблема е 90% от решаването му“ – сподели управителят на „Пайплайф“ България.

Той изброи множество принципи за успешна организация на времето. Правилото 80/20, волята да правим нещата, които не ни харесват и целепоставянето бяха само част от аспектите, които бяха засегнати в презентацията. Студентите вземаха активно участие и споделяха личния си опит как се справят с планирането на ежедневните си задачи.

И през двете срещи от модула “Time management” имаше гости от други компании, а именно представители на HTI и Hoval. Те с интерес проследиха развитието на студентите до момента и участваха в дискусиите.

Този модул на Академита представи два казуса. И двата бяха пряко свързани с целепоставянето, ясното поставяне на дългосрочни и краткосрочни цели, както и употребата на принципа 80/20, споменат по-рано. На базата на подробен план за действие студентите трябваше да приложат наученото до момента на практика.

Презентацията на всеки от деветте отбора през втората седмица на модула беше по десет минути. Някои от идеите на отборите се припокриваха, други влязоха в конкретика, която не беше необходима. В крайна сметка общото впечатление беше, че отборите са се отнесли към задачата си отговорно и бяха проучили сектора и задачата. Като общо впечатление този беше най-трудният казус, поставен до момента в Академията. Идеите на студентите бяха в правилната посока, но недостатъчно подробно развити.

Според Алекс Харабедян голяма част от отборите не бяха вникнали в дълбочина в съдържанието на казуса. Въпреки това той сподели, че представените концепции са адекватни и много професионалисти в сферата биха използвали същите. Той каза, че по-важното според него е това те трябва да се опитат да се отличат и да излязат от рамката. Очевидният отговор обикновено не е най-подходящият.

Групата, която се отличи с най-успешна концепция, беше конкретизирала проблема в дълбочина и се беше фокусирала върху най-важното. Презентацията на групата беше едва три слайда, което беше определено като положително. Представянето им беше кратко и ясно и това спечели заслужена похвала.

Алекс Харабедян държеше в голяма степен на качеството и графичния дизайн при представянето. Също така той отбеляза, че приносът на всеки от участниците от отборите е от значение. Някои от презентациите бяха изнесени от едва един или двама представители. „Как презентираш – има значение.“ – каза управителят на „Пайплайф“ България, обобщавайки представянето на отборите. Той ги посъветва да потърсят повече конкретика и да акцентират ясно върху важните аспекти в бъдещите си представяния.

В края на дискусията Алекс Харабедян завърши с това, че задачата им не е била никак лесна и оценява постигнатите резултати. След края на оценяването студенти споделиха, че са изключително доволни от критичните, но и реалистични коментари на Алекс Харабедян.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu