Skip to main content
search

Още в миналото, Sci-Fi писатели и мечтатели са си представяли начин да пътуват с висока скорост чрез тръби с ниско налягане. Робърт Годард ( 1882г.-1945г.) – американски инженер, пионер в разработката на ракета с течно гориво, предлага идея за влак, движещ се в тръба с ниско налягане. Дори предложението да е станало в далечната 1909г., то вдъхновява хора, които искат да градят бъдещето на Земята.

Hyperloop Technologies, Incзапочват с гараж в Лос Анджелис, където схематично са изложени първите елементи на подобна система и първоначален бизнес модел от съмишлениците Джош Гигъл и Шървин Пишевар. Формирайки колегия, сред които се нареждат предприемачи, съветници, организатори и др., се установяват в център на изкуствата в Лос Анджелис. Индустриалната среда, заобиколена от артисти, графити и пясък, служи като идеалната локация за иновации, дизайн и тестване на компоненти от Hyperloop.

След установяването започват серии от програми за финансиране. Първи етап от финансирането е стартирало с $8,5 млн. По време на растящото финансиране, биват произведени съоръжения с различни предназначения. Taкъв е моделът за симулация на левитиране. Съоръжението може да oсигури среда с налягане до 1/1000 от земното атмосферно налягане. Taкова налягане осигурява ускорение на повърхността до 300 м/сек. Тази скорост е необходима, за да може да се симулира левитационната сила, нужна на превозното средство. Друго съоръжение е тестова постановка в Лос Анджелис. Единствена по рода си, тя е произведена и направена от екипа на Hyperloopза да тестват аеродинамични структори в среда с 1/1000 от нормалното атмосферно налягане. Заредена с двe вакумни помпи с мощност 2000 куб.м/мин , тя ще позволява настройки във възможностите за скорост, вариращи от под звуковата бариера и над нея.

През 1-вата половина на 2016г. отварят Apex Test And Safety площадка с база в Аpex Industrial Park, работейки под „погледа на щата Невада“ , губ. Б. Сандовал, Офис на Икономическото развитие и Северен Лас Вегас. На 11 май след успешно задвижване на Hyperloop шейната, тя достига скорост до 220 км/ч, преди да започне да спира в пясъчен риф и валидира дизайна на мотора и eлектронната система. Започват разработки по корпуса в Северен Лас Вегас, Невада, където отварят първата производствена база на Hyperloop в света. Съоръжението е голямо 10 000 кв.м и става фабрика за Hyperloop компоненти. Разработват и построяват първата в света Hyperloop тестова писта в цял размер в Apex, Невада. На 12 май 2017г., чрез видео инсталация в официалната постановка, Hyperloop One заснемат първия успешен тестов опит в цял размер.

В същото време огранизират конкурс, в който се представят идеи за ситуация на преминалите квалификация от глобалния конкурс. 38 кандидата от 17 държави представят някои от най-обещаващите глобални трасета, като:

  • Сидни – Мелбърн, Австралия;
  • Шангхай – Ханджоу, Китай;
  • Талин, Естония – Хелзинки, Финландия;
  • Мадрид, Испания – Танжер, Мароко, и др.

На 6 юни, на събитие „Визия за Европа“, 9 отбора полуфиналисти представят техните маршрути пред холандския министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Шулц. Фокусът на събитието е да представи 9-те високоскоростни коридора, които се простират на 5000 км и свързват над 75 милиона хора в 44 града.

На 12 юли разработват 1-ва генерация Hyperloop One аеровагон. Вагона се използва на тестовата площадка в Невада. Koмпанията работи устремено в разработката на поне три продуктови разновидности в употреба до 2021г.

Photos by: ©Hyperloop

[vc_media_grid element_width=”2″ initial_loading_animation=”none” grid_id=”vc_gid:1501507708501-e7978b50-c9b2-6″ include=”15262,15261,15259,15260,15257,15256″]

Остави коментар

Close Menu