Skip to main content
search

На 22.06 в S-Bar се проведе лекция, организирана от Арен Груп и Хобеликс. Тя целеше да информира младите предприемачи как да основат собствена компания и какви важни стъпки трябва да извървят, за да бъде тя успешна.

Вечерта започна с кратко представяне на инж. Христо Христов – основател на Хобеликс. Той сподели пред присъстващите основната цел на компанията – да помага на младите хора в строителния бранш в техния успешен професионален старт. Това се случва чрез множество различни проекти и инициативи като Академия Лидерите, Лидерите, които строят и други. Инж. Христов допълни, че лекцията ще се концентрира върху дигитализацията като основен компонент за оптимизация на работата и увеличението на KPI на всяка компания в съвременната бизнес среда. След това представи и основателите на Арен Груп – инж. Цветомир Тошев и Надя Петрова, които бяха лектори на събитието. Тяхната дейност е свързана със създаването на специални софтуери за оптимизиране работата на бизнесите.

Първата част от лекцията бе водена от инж. Цветомир Тошев – изпълнителен директор на компанията. Той накратко представи своя 12-годишен опит в сферата и разясни дейността на Арен Груп. Тя е разделена на три основни направления, които се занимават с инженерингови дейности, бизнес процеси и управленско консултиране и софтуерна компания, чиято цел е дигитализация на фирми. Инж. Тошев подробно коментира стъпките, през които трябва да премине всеки човек с идея за стартъп. Бъдещите начинания трябва да се обмислят още с формирането на идеята, защото в зависимост от нея се предприемат различни модели на развитие. Независимо каква е тя, първоначалните мисли трябва да бъдат последвани от подробно проучване на всички аспекти, които могат да повлияят на нейното развитие. В тази връзка, важен съвет отправен от инж. Тошев към присъстващите беше:

 „Истинските предприемачи не се чудят, а действат!“

Той отдели специално внимание на нужните на всяка компания партньори при започване на дейност – консултант за бизнес процеси и консултант по дигитализация. Те са се превърнали в неделима част от работата на компаниите в последните години. Дигитализацията довежда до оптимизиране на всички процеси, извършвани от фирмата, и води до значително по-висока продуктивност и конкурентоспособност.

„Компаниите са толкова развити, колкото са развити процесите в тях.“

В следващата част лектор беше другият съсобственик и съдружник в Арен Груп  – Надя Петрова, която е и управител на компанията. Тя е икономист с дългогодишен опит в сферата и е добре запозната с бизнес процесите както в България, така и на международно ниво. Нейната презентация беше посветена на фирмите, които вече са на пазара, но имат нужда от развитие и оптимизация. Темата на лекцията бе „Бизнес моделирането – пряк път към дигитализация на компаниите“. Петрова обсъди потенциала пред работата на този модел в България, както и нейния личен опит с усвояването и адаптирането към този начин на работа. Тя отбеляза, че основните проблеми при промяна към дигитализация на процесите са три – културни, политически и технологични. Често и самите служители саботират въвеждането на тази система, защото всичко, което правят, е налично дигитално и е невъзможно да скрият своите грешки. Въпреки първоначалните предрасъдъци компаниите много бързо осъзнават ползите от този начин на работа. Служителите също свикват с него и усещат увеличаването на тяхната продуктивност, като така стават по-ефективни.

Надя Петрова обсъди и проблема с прилагането на съществуващи бизнес софтуери към вече развиващи се компании. Този модел е невъзможен, защото не приляга напълно на начина на работа на конкретната фирма. Вместо да помогнат, такива промени вредят на продуктивността и развитието на компаниите. Затова при преминаване към дигитализация на процесите това трябва да се обсъди с бизнес консултанти, които да предложат и разработят правилния софтуер за компанията. Арен Груп предлагат комбинация от тези услуги, за да могат напълно да удовлетворят нуждите на своите клиенти.

Срещата приключи с интересна дискусия, която се оформи около въпросите на присъстващите на събитието. Засегнати бяха темите за нивото на дигитализацията в България и някои проучвания за това до каква степен то допринася за оптимизацията на процесите. Арен Груп и Хобеликс предвиждат още подобни срещи в бъдеще. На тях младите предприемачи ще могат да бъдат информирани по въпросите, които касаят развитието на бизнесите в страната и в строителния сектор.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu