Болдър, Колорадо е изтънчен град, предлагащ пълноценен културен живот. И не е чудно, че се характеризира с традиционно уважение към околната среда, както и че тук се намират някои от най-иновативните проекти за зелена архитектура в Съединените щати. С повече от 300 слънчеви дни в годината градът е обявен за един от най-зелените в света.

В покрайнините му, в непосредствена близост до шумна и натоварена магистрала, се намира пълният с изненади дом на архитект и неговата съпруга, графичен дизайнер. Вътре обаче шумът не прониква и топлата къща със застроена площ около 290 m2 ни посреща с екологичната си кухня и светлата трапезария. Голямата спалня е решена в неутрални, земни тонове, за разлика от по-малката, жизнерадостно розова стая на дъщерята на семейството.

  

Съпругата изиграла ролята на изпълнителната фирма и след добро проучване успели да построят къщата без излишни разходи за луксозни довършителни работи.

Когато намерили парчето земя, на което да построят бъдещия си дом, двамата съпрузи знаели, че най-голямото предизвикателство ще бъде звукоизолацията. Затова започнали от изграждането на една солидна, дебела повече от 30 cm стена от бетонови блокове с топлоизолационен пълнеж. Проектът на цялата къща впоследствие се организирал около тази стена, чието най-голямо достойнство е масата, с която се блокира шумът от вън. Освен това в късното лято, когато следобедите са нетърпимо горещи, тя предпазва от най-вредните лъчи на слънцето и не позволява прегряване на къщата.

Пространството на дневната и трапезарията е с голяма светла височина и щедро осветено през прозорците, гледащи на юг, което го прави подходящо и за излагане на картини на съпругата. Прозорците са произведени от калифорнийска компания, която сече само дървета в свои имоти и използва устойчиви технологии, за да добива дървесината. Те са проектирани така, че дори през януари и февруари, която дните са най-къси, през тях да преминава естествена слънчева светлина, която да стига до дъното на помещението. Част от бетоновите подови плочи имат система за темпериране, която улавя и използва слънчевата топлина, за да поддържа по-висока температура на конструкцията през студените месеци.

Но иновациите не спират дотук. Подовете са застлани с рециклирани мокетени парчета. Така ча при замърсяване на подовата покривка не е нужно тя да се заменя изцяло. А компанията, която произвежда „мокетените плочки“, рециклира всяка повредена.

За да функционира най-добре, противозвуковото бетонно укрепление, за което споменахме, трябва да има възможно най-малко отвори. Семейството се е ограничило до два, но поставени стратегически така, че да предоставят гледка към близките планини.

Стълбата е направена от здраво слепена дървесина, каквато може да се намери във всеки склад за дървен материал. А що се отнася до зелените римски плочки, облицоващи стълбището – те са просто разумно употребеният остатък от онези, предвидени за банята на долния етаж. Цветът е и уместен – това все пак е „зелена“ къща.

Една от уникалните особености на къщата се намира точно под стълбището и е вдъхновена от японския символ на любов и приятелство рибата koi. Съпрузите пресъздали малко езерце със скромна популация от този животински вид; заобикалящите го растения са белите дробове на дома, а тихото ромолене на водата създава успокояваща атмосфера, връщайки към природата и внушавайки по-добро отношение към нея.

„Знаехме, че нашата къща няма да е като другите. Искахме да я използваме, за да представим в най-добрата им светлина нашите дизайнерски и проектантски възможности, както и да покажем как би могла да изглежда една устойчива къща.“

Източник: http://planetgreen.discovery.com/
За кратка виртуална разходка из къщата: http://planetgreen.discovery.com/videos/worlds-greenest-homes-boulder-colorado-soundproofing.html

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

На какво обръща внимание клиентът, държащ на качествено строителство?
Как да постигнем енергийна ефективност, шумоизолация и сигурност?

Автор на статията: арх. Павел Янев.  Арх. Павел Янев е роден и израства във Варна. Като де…