Капсулната кула Nakagin в Токио е първата построена сграда с „капсулна“ архитектура, предназначена за обитаване. Видът на сградата е част от архитектурното течение „Метаболизъм“, възникнало в Япония, a неин създател e Кишо Курокава – един от основателите на това течение. Кулата има 13 етажа и заема близо 430 кв. м. площ. Състои се от две отделни стоманобетонни кули, които поддържат 140 префабрикувaни „капсули“, където всяка представлява отделен апартамент. Малките апартаменти се изграждат предварително в цех, след което се монтират върху бетонната основа. Преди да бъдат изпратени на строителната площадка, те биват снабдени с интериорни принадлежности. Идеята на предварително изградените „капсули“ е да бъде възможна подмяна с по-нови модели, поддържайки стандартите на живот с течение на времето. Всеки апартамент е с площ от 10 кв. м. и има кръгъл прозорец с диаметър 1,3 м. Капсулите могат да бъдат комбинирани, създавайки по-големи пространства, които са подходящи и за семейства. Апартаментите са проектирани, така че да могат да служат като жилище, студио или офис.

Nakagin е построена през 1972 г. Строителството и е отнело 2 години. Била е пример за актуалното, по онова време движение в архитектурата „Метаболизъм“. През 2007 година, със съгласието на собствениците, сградата е предложена за събаряне, поради тясното пространство и наличие на азбест, който при излагане може да предизвика сериозни болестни състояния. Идеята след събарянето й била да бъде заместена с по-голяма и модерна сграда, но Курокава защитил дизайна си и предложил да използват опцията за смяна на капсулите, като ги сменят с по-съвременни. Въпреки подкрепата от множество институци, жителите се противопоставили с опасението от ниска земетръсна устойчивост, а слагането на нови апартаменти е прекалено скъпо – 6,2 милиона йени на „капсула“.

В днешно време, Kулата Nakagin продължава да съществува, като все още могат да бъдат наети „капсули“, въпреки дългия лист от чакащи.

 • Пътен възел на 5 нива
  Най-сложният в света

  Шофирайки, със сигурност може да се натъкнете на различни предизвикателства. Обичайните та…
 • Атлантическият път в Норвегия

  Има хиляди пътища по света, обградени от красиви пейзажи, които те зареждат с енергия, док…
 • ПРОХОД ДЬО ГОИС

  Чудили ли сте се дали има път в света, който е невидим или скрит от очите на хората? Магич…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пътен възел на 5 нива
Най-сложният в света

Шофирайки, със сигурност може да се натъкнете на различни предизвикателства. Обичайните та…