Skip to main content
search
  • В строителния сектор се появяват все повече иновативни материали, но керамиката се запазва като изключително предпочитан и надежден продукт. Каква е причината за безспорната утвърдена позиция на керамичните продукти на пазара?

Като изцяло естествен продукт, керамиката за стени и покриви винаги е била предпочитан продукт. Не е задължително, за да бъде един продукт иновативен, то той да бъде изкуствен или с нано частици например! Ако анализираме историческото развитие на  керамиката обаче, ще видим огромен скок в развитието ѝ в посока иновации и постигане на все по-високи изисквания. Като се тръгне от първите находки на керамични тухли в Месопотамия с малък формат и ръчно формувани, та се стигне до днешните блокове,  произведени в изцяло автоматизирани заводи и пълнени с минерална вата например. В това се крие безспорния успех на керамиката, а именно глината остава основна суровина, но към продукта се прибавят качества с много висока добавена стойност, като повишена топло- и звукоизолация, скорост на работа и т.н. Всъщност керамиката в днешно време не е само традиционен, но и много модерен и иновативен продукт, примери за който могат да се намерят във всички държави.

  • Какво е новото в продуктовата гама на Винербергер? Какви са следващите предизвикателства?

Като почти 200-годишна компания, Винербергер винаги се е стремял да бъде технологичен лидер. В тази връзка, последният нов продукт на компанията е пълнена с вата тухла, където в един продукт се съчетават качествата на керамиката като градивен материал и се добавят прекрасните топлоизолационни качества на минералната вата, като тя е защитена, намирайки се във вътрешността на тухлата и практически вечна.  Това е вече масов продукт в Западна Европа, защото отговаря на най-високите изисквания за енергийна ефективност и от друга страна пести време, защото отпада цел един процес по поставяне на контактна топлоизолационна система.

Всъщност предизвикателствата в близките години се крият точно в това – все по-високи изисквания за топлоизолация и стремеж за намаляване на разходите за труд.

Смятам, че Винербергер е подготвен за това. Например в Германия имаме пълнена тухла с дебелина 50 см, както и готови елементи (подобно на панели) от керамика, за да се пести време за изграждане.

  • Как виждате бъдещето на тухлата след 20 години?

Със сигурност керамиката ще продължи да съпътства човека и още много след 20 години под една или друга форма. Няма как нещо, което винаги е съпътствало човека, да стане излишно. Мое лично мнение е, че ще се върви към опростяване на продуктите и връщането им към основната им функция. В Австрия например вече има изградена сграда, наречена 2226, където целогодишно температурата е в диапазона от 22 до 26 градуса целогодишно и то без употреба на всякакви системи за отопление или вентилация. Интересното е, че стените са изградени просто от два слоя блокове по 38 см…

Друга посока би била, че след 20 години тухлата няма да е отделен продукт, а по-скоро голямоформатен елемент с предварително изградена електро, ВиК и отоплителна система, готови отвори, а защо не и монтирана дограма и естествено с вградена топлоизолация или дебелина на стената, както е в по-горния случай. По този начин на обекта елемента само ще се монтира и така множество процеси, които се извършват на обекта ще отпаднат, скоростта на изграждане ще се увеличи значително, а всички предимства на керамиката ще останат валидни.

  • Доказали сте, че Винербергер предлага цялостни решения и мисли за всяка сграда като за единен организъм. Концепцията е4 е нещо съвсем ново за България. Какви са основните й предимства?

Всъщност концепцията е4 почива на трите основни стълба на устойчивостта (от английски economy – икономия, ecology – екология, energy – енергия), но е включена и emotion – емоцията. В последните години пасивните къщи станаха нарицателно за икономия на енергия, но проектирането и най-вече употребата им е свързана с редица изисквания и ограничения. И тук идва емоцията на Винербергер – ако имаш хубава гледка на север, защо да не си поставиш голям прозорец и да я гледаш – какво по-голяма емоция от това? Архитектурата не е подчинена на функцията и чрез употребата на висококачествени материали за сградната обшивка, както и енергия, добита от възобновяеми източници, ние постигаме ефект на къща с почти нулево потребление на енергия.

Казано с прости думи, потребяваме по-малко, отколкото произвеждаме!

  • Какво бъдеще има керамичната къща е4 на българския пазар? Склонен ли е българинът да следва иновациите и да мисли в дългосрочен план?

Българският проект е готов, изготвен заедно с архитектурно студио A&A Архитекти и ние вече сме анонсирали желанието си да подарим готовия проект на потенциален инвеститор и имаме много кандидатстващи, като се надяваме с някой от тях да реализираме идеята. За съжаление въпреки че след 2020 година всички нови сгради трябва да бъдат изграждани по този стандарт съгласно ЕС, смятам, че в България това ще е по-бавен процес. Като добавим и факта, че България е най-бедната държава в ЕС, за съжаление този проект в средносрочен план няма как да бъде масов. Със сигурност обаче една малка част от хората, особено по-младите, са склонни да мислят иновативно и дългосрочно, но пък те от своя страна искат да направят „къщата на мечтите“ си и виждат в нашия проект не възможност да получат готов проект, а да се възползват по-скоро от неговата концепция и се развихрят в квадратурата, което го отдалечава от идеята му за „достъпност“. При всички положения съм оптимистично настроен за този проект и вярвам, че максимум до една година ще имаме реализация на концепцията!

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu