Представете си живота си по този начин-живеете на място с безброй паркове,пиете чиста вода от чешмата и се возите на градски транспорт с изцяло чиста енергия.Звучи добре?
Това e следващия китайски проект за eко- град,за съжаление обаче няма да бъде изпълнен за по малко от 10 години.

Трябва да признаем обаче,че китайците отново блестят с иновативните си и добри идеи.
За сега амбициозният проект за “еко-град”, обхваща30 кв. км необработваеми земи и бивши рибарски селца и има повече кранове, отколкото вятърни турбини.

Проектът ще се изпълни в близост до пристанищния град Тянжин и създателите му се надяват да послужи за ултраефективна алтернатива на зле планираните и вече доста пренаселени градове.Голямата крайна цел на „Sino-Singapore Tianjin Eco-City Investment & Development Co“ (инвеститори на проекта)е да създадат решение не само за своята страна, а и за други места по света.

Правителствата на Китай и Сингапур са комбинирали своя опит и финансови средства за разработването на този град на бъдещето, който ще е с население от 350 000 души и ще си има всичко – училища, здравни заведения и бизнес зони.

Чуждестранни компании като Hitachi от Япония и холандския гигант Philips ще предоставят зелени технологии за разработването на проекта, където сградите ще бъдат добре изолирани, с енергийно ефективни дограми и прозорци, а и ще черпят зелена енергия.

В града- мечта близо две трети от битовите отпадъци ще бъдат рециклирани и 20 процента от енергията на града ще идва от възобновяеми източници на енергия като вятърна и слънчева енергия. Канализационните води ще се третират и ще се насочват към езеро, което ще допълва водните запаси на местните общности.

Топ лидерите в Пекин се надяват също, че проектът ще послужи като модел за дългосрочно решение за проблема с нарастващите градове –които създават сериозни проблеми от гледна точка достъпът до вода и енергийни ресурси.

Дано тези технологии заразят възможно най-бързо и нашите специалисти.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…