Кнауф започва историята си като семейна фирма. Основана от братята д-р Алфонс и Карл Кнауф през 1932 г. в гр. Ипхофен, Германия, днес компанията е водещ производител и доставчик на широка продуктова гама в сферата на строителството с доказано качество.

Днес Кнауф произвежда строителни материали на гипсова основа за сухото строителство, акустични Knauf плоскости, гипсфазерни плоскости (включително системи за сглобяеми къщи), широка гама от мазилки, саморазливни подове, шпакловки и фугопълнители, строителна химия и мазилкополагащи машини. Компанията предлага още системи от гипскартон за окачени тавани, предстенни обшивки, леки преградни стени, външни стени, система за външна топлоизолация на сгради и ревизионни клапи.

ИНОВАЦИИ

Най-новите инвестиции на фирмата са във високотехнологични инсталации в производството на метални профили и перфорирани плоскости.

Перфорирани гипсови плоскости Cleaneo® Akustik са ценна иновация по отношение на по-добрия микроклимат вкъщи. Със специален примес от минерала зеолит и красив дизайн те допринасят за по-чист въздух у дома.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОБРАЗОВАНИЕ

  • Knauf Junior Trophy – международно състезание по сухо строителство за младежи от 16 до 21 г.;
  • Кнауф Академия – форумът събира водещи архитекти от страната, които дискутират най-новите комплексни решения в енергийноефективното строителство;
  • „Лидерите, които строят“, Сезон 1 – лекция на арх. Даниел Иванова-Узунова, Ръководител Развойна дейност в Кнауф България, по тема за мястото на един архитект в света на строителните технологии и иновации;
  • Продуктови обучения – от 1997 г. Кнауф България провежда обучения за монтажници в Българо-германския център за професионално обучение – гр. Плевен, както и в Българо-германския център в Стара Загора от юли 2016 г. На тях компанията представя най-новите материали, системи и технологии за модерно строителство.
Арх. Даниел Иванова-Узунова, Ръководител Развойна дейност в Кнауф, в „Лидерите, които строят“
Knauf Junior Trophy 2017 г.

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

За да гарантира качеството си на работа и на произведените продукти, Кнауф България внедрява три важни стандарта за качество. По отношение на околната среда, компанията държи на разумното поведение спрямо ползването на природни ресурси и енергия и предпазване на околната среда от замърсяване, предизвикано от дейностите на фирменото производство.

Пример за това е изборът на строителна площадка за завод „Марица“ на Кнауф в общ. Гълъбово. Суровината за производството на плочите гипскартон – гипсът, се получава като допълнителен продукт от сероочистването на димните газове в модерните инсталации на концерна ЕНЕЛ, собственик на топлоелектрическата централа. Поради това производството има и значителен екологичен принос, защото вместо да се изземва суровината от природата (единственото ни находище е в с. Кошава, Видинско), се оползотворява пълноценно един иначе отпадъчен продукт в размер от около 300 000 тона.

ПАЗАРЕН ДЯЛ

Кнауф отбелязва приход от 6 млрд евро за 2013 г. Що се отнася до производството на Кнауф в България, компанията е представена от 2 завода. Първият – за гисфазерни плоскости, е разположен в триъгълник между три държави (България, Сърбия и Румъния), директно на брега на Дунав, гр. Видин. Там се произвеждат около 4 млн. кв. метра годишно такива плоскости с приложение за сухи подове и стени. Към най-големите клиенти се числи индустрията за готови дървени и сглобяеми къщи в Австрия, Швейцария и Италия, като за тези държави се експортира 90% от продукцията.

От 2010 г. е в действие заводът за гипсови строителни плоскости Марица с капацитет на производство от 30 млн. кв. метра годишно.

РЕАЛИЗИРАНИ ОБЕКТИ

Най-доброто портфолио за всяка компания са реализираните обекти, където се виждат на практика вложените продукти и системи. Кнауф предлага широк спектър от цялостни енергоефективни системи до продукти за довършителни работи в интериора на сградите.

Сред референтните обекти, с които компанията е горда да се похвали, е най-високата до момента сграда в София – Capital Fort от A&A Architects. Друг пример е сградата, отличаваща се с най-големия атриум в България – БенчМарк Бизнес център, разположен срещу нея.

Бенчмарк Бизнес център | Източник: capital.bg

Вложените продукти и системи на Кнауф в Терминал 2 на летище Варна гарантират постигането на акустичен комфорт на многобройните пътници. Учебният процес също изисква подходяща акустична среда. Сред училищата, за чиято такава се грижат продуктите на Кнауф, е 51-во ОУ „Елисавета Багряна“ в гр. София.

ГОЛЕМИНА НА ЕКИП

Благодарение на 220-те завода, представителствата в над 80 държави и 26 500 служители в целия свят, Кнауф предлага изключително богата гама от продукти, които са неотменна част в целия процес на съвременното строителство.

Кнауф България ЕООД е създадена през 1993 г. Към днешна дата компанията е работно място за почти 200 служители, по голямата част от които са в заводите в гр. Видин и с. Медникарово.

Административният офис на Кнауф се помещава във впечатляващата Къща на Платнаров в гр. София.

Проектирана е от арх. Никола Лазаров през 20-те години на миналия век като крайградска вила за търговеца на платове Платнаров. Фирма Кнауф купува къщата през 1998 г. и я реконструира съобразно изискванията на НИПК за опазването й като паметник на културата. В нея могат да бъдат видени нагледно приложенията на системите за сухо строителство на компанията при реконструкция на стари сгради. Използвани са окачени тавани, предстенни обшивки, сухи подове, противопожарни облицовки от гипсфазер, фасадна система за топлоизолация, които поради малкото си тегло не създават статически проблеми, осигуряват противопожарна безопасност и подобряват топлотехническите показатели и климата на обитаване на сградата.

 

Къщата на Платнаров | Източник: knauf.bg

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Компании

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Проведе се Residential forum 2022
Предизвикателствата пред жилищното строителството по време на криза

Residential forum – дискусионен форум, който събра на едно място експертите в сферат…