Колодрумът за Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон притежава изящно извита скелетна конструкция с места за 6 000 зрители. Цялостната ѝ форма е разделена хоризонтално на две части. Ограден със земен насип, плинтът носи тежестта на двата извиващи се края на колоездачната писта и помещава по-ниските трибуни, плюс всички функционални пространства.

Остъклената зона за движение разделя тази част от облицованата с дървен материал скелетна конструкция на върха, чиято форма била определена чрез видимите линии от горните редици на двете дълги страни на пистата.Тук е изградена 22-метрова стабилна носеща конструкция. За разлика, върха на покрива до завоите на пистата се спуска доста надолу, до ниво малко над зоната за движение.

Покривът, със своите двойно извити линии, се поддържа от телено-мрежеста структура, чиято издържливост на якост се предава на стоманени подпорни греди, които следват линията на външния ръб. Кухите дървени елементи, поставени на 3.6-метрова мрежа и поддържани при всяка телена свръзка, носят алуминиевата покривна система. Горното осветление минимизира нуждата от разход на електричество. В сравнение с обичайната система от подпорни греди, настоящата структура, състояща се от елементи за предаване на натиск и пръстен за поемане на натиск, е спомогнала да се спестят около 1 000 тона стомана.

Архитектите доказаха, че динамичната форма и интелигентното строителство може да не са взаимно изключващи се понятия. Структурата може да се сравни със спиците и каплата на велосипедно колело.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…