Henning Larsen Architects, COBE и SLA дружно спечелиха международния конкурс за Европейски спалационен източник, ЕСИ (European Spallation Source, ESS) в шведския град Лунд. EСИ ще се превърне в най-голямото и напреднало съоръжение за изследвания в областта на ядрената физика в света. Към спечелилия конкурса колектив трябва да се споменат и инженерните компании Buro Happold, NNE Pharmaplan и Transsolar.

Учени ще се стичат в Лунд от всички краища на света. В EСИ те ще образуват глобална изследователска общност. Ще имат нужда от пространства за концентрация и работа, но също и от такива, предлагащи социализация и обмяна на идеи с други изследователи“, казва Якоб Кюрек от Henning Larsen. “В атриумите учените ще могат да се срещат неофициално, да се вдъхновяват едни други, да споделят идеи и информация.“

Ще бъде възможно да се организират срещи и на открито. Своевременен анализ на вятърните условия ще спомага за използването на добрите възможности за прекарване на време навън.

EСИ ще бъде изследователски кампус с протонен ускорител, дълъг над 600 м. Ще има и хале, дълго 180 м, в което дадена мишена ще се бомбардира с протони, излъчващи неутрони в няколко други халета с измервателни уреди. В тях неутроните ще се използват, за да се анализират материалите, разглеждани от учените. Разбира се, комплексът ще разполага и с много лаборатории, кабинети и зала за лекции и конференции. Общата застроена площ ще бъде 100 000 кв. м.

Изследователският център ще бъде отчасти отворен за публиката. Ще бъде изграден отделен посетителски център, където посетителите ще могат да наблюдават отвътре дейностите, провеждани в И. Към посетителския център ще има и изложбени пространства.

Намирайки се в центъра на региона Оресунд, EСИ ще бъде един от най-важните комплекси, които ще се построят наоколо в близкото бъдеще. Той ще предоставя научна информация, чийто потенциал в глобален мащаб е толкова голям, че ще промени коренно бъдещето на Лунд като образователен и научен център и на Оресунд като глобална изследователска дестинация. Затова задачата за проектирането на този комплекс е предизвикателна и отговорна“, казва Дан Стубергард от COBE. Дъждовната вода от ЕСИ ще бъде пренасочвана към по-ниски точки в околността, които ще се превърнат в атракция заради многообразието от цветя, насекоми и птици.“

Както самата международна общност на учени, ландшафтът също ще има вид на мозайка от различни полета“, казва Стиг Андерсон от SLA. “Диви естествени плетове ще осигуряват пространствена сегрегация и бариери на сигурност. Всичката дъждовна вода ще се влива в този ландшафт, образувайки езера, блатисти зони и поляни, създаващи динамика сами по себе си.“

Строителството на комплекса започва тази година и трябва да завърши частично през 2019 г., когато учените ще могат да започнат работа в новия комплекс, а в своята цялост той ще бъде готов през 2025 г. ЕСИ ще бъде ускорител, много по-мощен от съществуващите съоръжения. Очаква се, че между 2000 и 4000 учени ще го използват всяка година. Технологията е такава, че може да се използва за изследване практически на всичко – от медицина до археология и устойчиви енергийни ресурси.

Журито, избрало печелившото конкурсно предложение, казва, че то „показва огромни умения и чувствителност в изграждането на междинни пространства в строго урбанистичен контекст. В концепцията за кампуса се усеща сила, драматичност има и в покривната структура; а в същото време се запазва човешкият мащаб в по-интимните пространства, които учените трябва да припознаят като уютна среда за работа.“

Стойността на проекта е 1,5 милиарда евро. Участват страните Швеция, Дания, Норвегия, Естония, Литва, Латвия, Исландия, Полша, Германия, Швейцария, Италия, Франция, Испания, Унгария и Великобритания.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…