Нова забележителна сграда скоро ще краси центъра на германския град Еслинген. Архитектите от световноизвестното холандско архитектурно студио MVRDV скоро разкриха впечатляващите визуализации за проекта на „The Milestone”. Възложителите очакват новата сграда да се превърне в безпрецедентен символ на града.

Тя по умел начин успява да комбинира в себе си историята и бъдещето на Еслинген.

Новата постройка ще бъде разположена на един от главните площади в града – Neue Weststadt, който се намира близо до Централната ЖП гара на града. Това е една от основните причини за избора на локацията. Всеки ден множество влакове просто минават покрай града и той не оставя никакви спомени в съзнанието на пътуващите, а с построяването на тази емблематична сграда те ще имат възможността да запомнят Еслинген и може би да научат малко повече за него.

Новата гледка от ЖП гарата.

Сградата носи името си от уникалната по рода си фасада. На пръв поглед, тя наподобява прозрачен кристал, но всъщност притежава много по-богата и сложна структура – комбинация от различни материали и технологии. Интересната форма на сградата се образува от „отпечатването” на картата на града върху нея. Този отпечатък сякаш минава през обема ѝ и образува в него физически пробив от множество пиксели. Така самата сграда изглежда съставена от купчина триизмерни прозрачни кубове. Основният материал, който ще се използва за изграждането на фасадата е фритираното стъкло.

В структурата ѝ ще има интегрирани QR кодове, благодарение на които на нея ще се визуализира информация, свързана с историята, културата и хората на града.

Образуване на фасадата.

Създателите на проекта казват, че това специално свойство превръща „Кристалната скала” не само в архитектурен обект, но и в интерактивна библиотека, достъпна за всички. Останалата част от фасадата ще рефлектира заобикалящата я среда като огледало. Затова конструкцията ще изглежда така сякаш едновременно е част от пространството, но и като своеобразна визуализация, която не се натрапва на средата. Стъклото също ще позволява на сградата да се трансформира през деня и нощта – през деня обема ще се слива с града, а през нощта ще играе ролята на светещ фар.

Гледката от площада.

Застроената площ на сграда ще бъде 6 500 м2 и ще се разполага на 12 етажа, а предвидената ѝ функцията е смесена. На горните етажи ще се помещават светли и просторни офиси, а на долните етажи, където се простират пикселите на картата, ще се намират ресторанти, кафета и други публични пространства. Тази част ще бъде напълно достъпна за всички жители и посетители на града и ще образува, така нареченото „обществено ядро”. То ще бъде подчертано със стълби и тераси, които също ще бъдат достъпни.

Оттам всички посетители ще могат да се насладят на гледката на града, както и на заобикалящия пейзаж от хълмове и лозови поля.

Разпределение на функциите.

Вероятно най-впечатляващата част от сградата – фасадата ѝ, притежава още няколко интересни функции. В нея ще бъдат внедрени съвременни технологии, които ще контролират микроклимата в сградата и ще произвеждат енергия. Фритираното стъкло, от което ще бъде съставена фасадата, има функцията да пропуска през себе си газообразни вещества и се предполага, че по този начин ще може да осигури предпазването на сградата от преграване. А соларните клетки, които също ще са вградени във фасадата, ще генерират енергия. Всички тези устойчиви свойства (sustainable features) се предполага, че ще допринесат сградата в бъдеще да бъде напълно независима –енергията, която произвежда, ще бъде достатъчна за цялостното ѝ функциониране.

Новият „кристал” ще рефлектира богатата история на града, както и бъдещите му амбиции. В нея се срещат спомена за миналото и мечтите за проспетитетно развитие. Началото на стоителството ѝ е планирано за 2020 г. Еслинген и световната архитектурна сцена очакват изгрева на новата звезда.

Снимки: www.archdaily.com

Още интересни проекти от MVRDV може да видите тук и тук.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Реновират хотел Черно море във Варна
Една от най-известните сгради в морската столица с нов облик

При скорошно посещение във Варна, екипът ни забеляза, че върху сградата на хотел „Черно мо…