Градкският съвет на общината в Южен Оксфордшър е гласувала единодушно за предоставянето на изключително право за строеж на иновативна и високоустойчива жилищна сграда, проектирана от Spartley Studios в чувствителна селска среда, граничеща със зона, попадаща под закрила като особено красив природен образец (Area of Outstanding Natural Beauty). Създавайки тoзи впечатляващ и уникален архитектурен образ, архитектите отправили предизвикателство към насложените стереотипни представи за архитектура в района.

Облицован в неръждаема стомана правоъгълният дом ще замести невзрачната тухлена постройка от 60-те години и прилежащите дворни постройки. Високо оценена от общинските съветници като „оригинална и прогресивна в промяната на обществената представа за съвременна архитектура“, тази сграда ще се стреми да удовлетвори стандартите на пето, а може би и шесто ниво на британския Кодекс за устойчиви сгради.

Внедряването на енергоефективни решения чрез внимателно изработена архитектурна концепция е ключов момент за проекта „Beechwood” (буквално “букова дървесина“). Акцентът пада върху ориентацията, използваните материали, доброто улавяне и оползотворяване на естествената светлина и максималното използване на получената от различни източници топлинна енергия. Възобновяеми енергийни технологии като покривна фотоволтаична инсталация, бойлер, работещ с биомаса, и помпа за извличане на геотермална енергия ще допълват устойчивото портфолио на „Буковата къща“.

Естетическите качества на проекта също не са за подценяване. Макар различни исторически епохи да са насложили твърде разнообразни пластове в архитектурната естетика на района, съвременните влияния са минимални. Разработвайки съвременен образ, но със своеобразно повтаряне и интерпретиране на лайтмотива, забележим в местните сгради, архитектите са постигнали впечатляваща визия, която в същото време не изглежда неуместна. Ясна йерархия от елементи, комбинирана с позиционирания ниско в терена архитектурен обем, способства за ненатрапчивото присъствие на сградата в средата ѝ. От споменатата територия, попадаща под особена защита заради естествената си красота, тя изобщо не се вижда.

Есенната палитра на фасадните материали също спомага „Буковата къща“ да се слее със заобикалящия горист ландшафт. Деликатното рамкиране на остъклени стени в привидно тежки елементи, облицовани с листове неръждаема стомана, създава баланс между леко и тежко, тъмно и светло, солидно и ажурно, което ангажира наблюдателя и увеличава видимостта към и от къщата. Неръждаемата стомана е гаранция външният вид на къщата да се смекчи с времето, като още по-добре се слее с местната строителна традиция на тухлен градеж с дървена обшивка и покрив от глинени плочи.

 

Този проект цели да бъде представителна извадка за дейността на авторите си – да изпълняват предизвикателни задачи в предизвикателна среда, като карат обществеността да преоценява архитектурните стереотипи.

Източник: www.worldarchitecturenews.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…