Skip to main content
search

Това, което някой в Европа дава за една единствена нощ в хотел, в развиващите се страни може да е достатъчно за построяването на цял дом. Един американски професор по икономика разработва съвместно с архитекти и здравни експерти проект за къща на стойност $300. Първият прототип ще се издигне в Хаити.

Да се строи в рамките на екзистенцминимума е специалитет на немските архитекти от времето на класическия модернизъм в първата половина на 20. век. Междувременно са изминали 80 години, жилищата и автомобилите са станали по-големи, така че усилията за намиране на финансово ефективни решения добиват нов акцент. Например в Индия през 2008 беше представена Tata Nano, първият автомобил от най-ново поколение, който е достъпен на цена от 1500.

В подобна насока са търсенията и на родения в Индия професор Виджей Говиндараян, който преподава в университета Dartmouth в САЩ. С помощта на няколко студенти и служители на факултета по бизнес (Tuck Business School), той прави опит да събере най-необходимото от един дом в скромните 300 щатски долара, с което да се помогне на бедното население в развиващите се и най-слабо развитите държави да има възможност за прилично съществуване.

Говиндараян мисли за къщата като за еднопространствена структура, с минимум подвижни прегради за осигуряване на лично пространство. Обзавеждането се състои от сгъваеми столове и хамаци. На покрива ще бъде монтиран евтин соларен панел. Допълнително ще бъдат предоставени соларни батерии за мобилни телефони и компютри. Къщата ще е снабдена и с филтър за дъждовната вода.

Над 70 милиона хора – колкото е населението на Обединенто кралство например – живеят без нищо повече от небето за покрив. Това справедливо ли е? Дори насекомите имат собствен дом. Правото на дом е човешко право. Всяка държава, която не може да го гарантира на гражданите си, се е провалила. Бизнесът, правителствените и неправителствените организации трябва да работят заедно, за да се справят с този проблем.“

Да се помогне на най-бедните по света да имат достойно съществуване е основната цел. Въпреки ниската цена тези къщи ще разполагат с течаща вода и електрификация и ще бъдат дом на общност, която има достъп до компютри, интернет, мобилни телефони. По този начин ще се намери изход от ситуацията с огромните мръсни предградия. Къщите ще допринесат са изграждане на една по-здраво общество с перспективи в образователната система.

На места, където досега не е имало развита инфраструктура, не е оправдано да се строят къщи. Но истината е, че по света има достатъчно терени с достъп до електрифициращи и водоснабдителни мрежи, а хората са принудени да преживяват мизерно.

Първите проекти за 300-доларовата къща вече са изготвени. Те са участвали в уеб конкурс на тази тема. Авторите на трите печеливши проекти са били поканени в Dartmouth в края на януари, за да доразвият идеите си. След като приключи плановата фаза, един вариант ще бъде избран окончателно и ще започне изграждането на прототипа в Хаити. Местна неправителствена организация вече ще бъде готова да подкрепи начинанието.

И трите предложения се основават на строежа с пръст с достатъчно съдържание на глина, напълнена в здрави торби и трамбована. Тези градивни елементи притежават много добра вътрешна устойчивост и могат да се добиват повсеместно. Покривната конструкция се състои от дървени или бамбукови линеарни елементи.

 

Проектите-победители:

  1. PStouter: Totally Tubular – Earthbag Renovation

    Тук за прозорците се предлагат решетки за по-голяма сигурност, както и метални капаци, затварящи се отвътре; дървени или метални полици оползотворяват ъглите, а подпрозоречният перваз и допълнителните рафтове под него са от светла глина. Леглата представляват торби с ориз. Един от прозорците е без решетка, за да може да служи за излизане при екстремни ситуации.

  2. iLines: Bag House Community

    Тук се залага на ефективността в макромащаб: няколко жилища са организирани спрямо вътрешен двор, споделят общи стени и имат общо покритие. Върху показаната покривна конструкция от дърво, бамбук или метал се полага покритие от употребявани гофрирани метални листове. Конструктивните елементи на покрива се подсигуряват с въжета, предварително анкерирани между два слоя от нестандартната зидария.

  3. Rogerio_AA: The SuperAdobe Project

    В този проект се използва небезизвестната технологият Superadobe, но с една модификация – покривът вместо свойствения куполообразен тук е плоска повърхнина, образувана от дървени или бамбукови греди. Геометрията на прозорците следва строителните особености на метода (повече информация за него на http://calearth.org/building-designs/what-is-superadobe.html).

          tsap-01_bigger

Още за участниците в конкурса на http://www.300house.com/blog/2011/06/300-house-open-design-challenge-winners.html.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu