Skip to main content
search

Main Image: straitstimes.com

Вероятно вече сте попаднали на изображения на пътен възел в Чунцин, Китай, разпространявани често в социалните мрежи. Той носи името виадукт Хуангуеуан и е може би най-сложният в света със своите пет нива, петнадесет рампи и осем различни посоки.

Строителството му започва през септември 2009 г., като голяма част от него беше завършена миналото лято, а от тази година виадуктът е напълно действащ. При неговото строителство са изказани опасения от загубване дори и от държавната телевизия China Central. На снимките той действително изглежда като лабиринт, от който не е сигурно дали можеш да излезеш.

Дори и във времето на електронната навигация придвижването в една такава сложна система е предизвикателство. Навярно вие сами сте изпитвали объркването, получило се от късно подадените инструкции от електронния глас или пък техническата неточност на устройството, което засича в реално време вашето местоположение. Според местните власти движението бива улеснено чрез тази структура, защото всяка рампа дава само две опции на шофьорите. Също така обратният завой е лесно постижим.

Пътен възел Шумен-Белокопитово | Снимка: © АПИ

Интересно би било да погледнем познатите подобни съоръжения у нас. Откритият през 2015 г. пътен възел Шумен-Белокопитово се смята за най-големият подобен в България според информация от АПИ. Още когато влезе в експлоатация, той бе обект на положителни и отрицателни критики в националните медии. C изграждането на 5-ĸилoмeтpoвия участък oт AM „Xeмyc” обаче се облекчи трафикът по направленията София – Bapнa и Bapнa – Русе, a разстоянието за пътуване се скъси c oĸoлo 5 ĸм.

Пътен възел Шумен-Белокопитово. С цвят са маркирани посоките на движение.

По-стар и по-известен пример е Южният пътен възел във Велико Търново, построен в период от над 20 години в края на миналия и началото на настоящия век. Известен е и с проблемите по узаконяването си. Със своите четири моста и около десет естакади, той дава възможности за движение в няколко посоки и също се оказва предизвикателство за шофьорите.

Южен пътен възел във Велико Търново | Снимка: sever.bg

Кога ще разберем дали сме прекрачили границата?

Днес, когато е толкова удобно всеки да има собствен автомобил, е логично пътищата да се увеличават, разширяват и с тях да бъдат решавани подобни връзки, които премахват левите завои и значително намаляват опасността от пътнотранспортни произшествия. Строежът на подобна инфраструктура ни говори за икономически растеж и технически напредък. Инженерите, които се занимават с това със сигурност влагат всички възможни усилия да открият най-целесъобразния вариант и погледът на един архитект не би бил достатъчно информиран, за да ги оцени достойно. Замисляме ли се обаче колко много те натоварват градския и природния пейзаж? Харесва ли ни да виждаме едно такова стълпотворение от пътища и дали можем да минем през него като пешеходци?

Кръстовището на пл. “Орлов мост” според ОУП на София. | Изображение: sofproect.com

В последните години в София изграждането на подобни съоръжения се увеличава, примери за това са новите кръстовища на Семинарията и бул. „Пейо Яворов“. Поглед в Общия устройствен план обаче ни показва и решение чрез подобно кръстовище на пл. „Орлов мост“. Наистина ли бихме искали такова съоръжение да ни посреща на входа на историческия център на столицата? Вероятно трябва да търсим решенията не чрез все по-големи инвестиции в пътната инфраструктура, а да наблегнем на факторите, които водят до увеличения брой автомобили и техния поток. Редно е да създадем стратегии, които да намалят автомобилното движение в определени райони или в едно по-генерално планиране на транспортната инфраструктура на национално ниво. А как Китай може да се справи с проблемите на пренаселването, прекомерния автомобилен трафик и мащабното строителство е отправна точка за една световно значима тема.

За автомагистрала “Струма” и древното селище Скаптобара можете да прочетете тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu