Skip to main content
search

Завода на Фибран в близост до гръцкия град Серес посетиха на 31-ви март участниците в Академия Лидерите. Въпреки ранното ставане и заради хубавото време, всички бяха бодри при пристигането в предприятието и готови да го опознаят.

Посрещна ни екипът на завода начело с г-н Анастасиос Тобидис, който се зае със задачата да ни разведе и да обясни подробно процеса на производство на каменна вата. Обиколката сякаш бе нарочно планирана така, че за начало да извървим дължината на едно от широките и светли халета, с прилежно подредени от двете страни палети. Индустриалните сгради, макар и семпли, могат да бъдат много въздействащи в това отношение – ритмичността на конструкцията и продукцията вдъхват усещане за безкрайност.

Стигнахме до сърцето на производствената линия за каменна вата – пещта, в която смлените на прах вулканични камъни биват превръщани в лава  с помощта на електроди. Целият завод няма нито един комин отделящ вредни емисии, защото енергоизточникът използван за разтапянето на основните суровини е ток. Въртящ двигател разтегля лавата на нишки, които след това биват напръсквани със специални добавки. Всеки от посетителите имаше възможност да види червеното сияние на разтопения камък. След това, механично махало напластява нишките на слоеве, те биват полимеризирани в още една пещ, за да се съединят. След това се срязват на различни елементи, според изискванията на конкретната поръчка. Завършеният материал бива запечатван вакуумно, като всички негови характеристики се изписват на опаковката. След това се подрежда на палети, които също се увиват във фолио. Посетителите бяха заинтересовани от производствения процес и задаваха много въпроси на г-н Тобидис.

След обиколката на производствената линия, той обясни на участниците идеята за осигуряване на изолационна система от основите на сградата до покрива й. Това се случва най-общо с XPS, EPS и каменната вата, отговарящи на европейските директиви и произвеждани в отделните производствени единици на фирмата. Също така подчерта високите качества на каменната вата относно пожароустойчивостта и шумоизолацията. Тобидис представи и решения за топлоизолация от каменна вата на покриви на метални конструкции, както и допълнителни начини за оформянето на наклоните за отводняване чрез нея. В отговор на въпрос на участниците, той сподели, че фирмата има собствена мина в близост до предприятието и че също така сама извършва подготовката на суровината.

Втората част на посещението се състоя от лекция, проведена от Хараламби Калев – Мениджър Продажби ФИБРАН България АД. Той представи пазарното присъствие на фирмата на континента, която в момента експортира стоки в 63 страни. Целевият пазар на компанията е Южна Европа. Калев представи продуктите на фирмата – FIBRANxps (екструдиран пенополистирен), FIBRANgeo (каменна вата), FIBRANgyps (гипскартон) и FIBRANeps (експандиран полистирен) и разказа част от историята на й. Тя е основана през 1967 г. в гр. Солун и е изграждала временни постройки за строители на пътища в Близкия Изток. Заради натрупания от тази дейност богат опит в областта на топлоизолациите, фирмата започва да произвежда XPS. В момента тя има бази не само у нас и в Гърция, но и в Португалия, Италия, Словения и Македония. Тъй като  фирмата произвежда и трите вида изолации, има най-обективния поглед над пазара за такива материали. Тя не се опитва да налага един от тях за сметка на другите, а залага на качеството на продуктите, предлагайки „системен подход от основите до покрива“.

В модула си в Академия Лидерите Хараламби Калев представи коректната фирмена култура и комуникация, а при посещението на участниците, компанията доказа на практика принципите на правилното общуване в бизнеса – това между партньори, колеги и бъдещи клиенти. Посетителите получиха подаръци и сертификати за участие в обучение за производство и приложение на продукти от каменна вата FIBRANgeo. След това се забавляваха, изписвайки заедно XPS и GEO с тела, снимани от дрон. Групата потегли в добро настроение обратно към София.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu