От дрехи, произвеждани от бактерии, до бамбукови велосипеди, идеята вещите за всекидневна употреба да бъдат отглеждани, вместо индустриално произвеждани, привлича хората все повече и повече. Защото не само би спестило разходите и вредите при производството и транспорта, но и би добавило към уникалността на вещите, към възможността да са пригодени за точно определен притежател.

Вдъхновен от посещение на щатския национален парк Йелоустоун, дизайнерът Даниъл МакДоналд комбинира бавния процес на формиране на солни кристали от пречистена сол със светлината, като резултатът са „неземни“ кристалинови лампи, които той нарича шио (японската дума за ‘сол’).

МакДоналд имитира същите условия като тези в Йелоустоун в своето студио, където всяка лампа е създадена с цената на много усилия – пречистеният солен разтвор се излива върху предварително изработени форми, като всяка лампа изисква около седмица, за да добие вида на снимките. Ексцентричният дизайнер говори за различните форми като за различни биологични видове лампи, за живи организми, следващи собствен еволюционен процес.

Всяка шио е уникална, но „отглеждането“ на повече от един вид поволява това да става по-бързо. Един вид представлява просто лампи, създадени от един и същ скелет.“

Няма определен лимит на броя представители от един вид, които могат да бъдат отгледани, но понеже те се променят и диференцират непрекъснато, всеки индивид е исторически запис от мащабен еволюционен процес.

Този проект поставя интересни въпроси относно характера на пряко заобикалящия ни физически свят, ако в бъдеще все повече и повече от вещите ни се отглеждат, а не произвеждат, и ако ни бъде дадена възможността да участваме много по-активно и лично в процеса на изработване на това, за което днес мислим като за артикул с етикет.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…