Skip to main content
search

Летището Чанги в Сингапур е обявено за най-доброто в света за трети пореден път, както и най-богатото на дейности за отдих. Една от причините пътниците да го определят като техен фаворит са градините му.

Чанги представи своята първа градина още през осемдесетте години на миналия век, а днес има над 500 000 растения, 250 растителни вида и произвежда около 3000 растения на месец в свой собствен разсадник. Летището разполага с градина с пеперуди, градина с орхидеи и езерце, както и очарователна градина, която комбинира цветя и меки папрати със скуптури и специално осветление.  В допълнение има и външни градини с кактуси, слънчогледи и безупречно поддържано озеленяване на площта около летището придружено от пътеки с дължина над 2 км.

За да се случи проектът  са наети 11 градинари, които сформират екип от 120 души. Ръководител на екипът е Абдул Хамид, работил в Чанги 9 години. За летището той казва:

“Всеки ден си припомняме, че по-трудно от всичко е да бъдеш номер едно. Затова наблюдаваме нашата конкуренция отблизо.”

За да продължи да доминира летището в Сингапур предвижда откриването на Терминал 4 през 2017 година. Не са официално оповестени детайли, но се предвиждат релаксиращи зелени зони, “булевард от дървета” и скални градини.

Най-трудна е поддръжката на вътрешните градини, където естествената светлина, дренажът и напояването представляват предизвикателство за екипа. “Навън имате всички необходими елементи: слънчева светлина, вода, но в затворено пространства, средата е изкуствена”, казва Хамид.

Градината с пеперудите е една от най-впечатляващите. Проектът е отнел седем месеца, а осъществяването и половин година и е завършен през 2008 година. Предизвикателство пред екипа е било не само определянето на правилните растения, но и селекцията на определени видове пеперуди, които да оцелеят в средата на летището.

Каква ще бъде следващата концепция, която ще надмине по креативност градината с пеперудите предстои да разберем.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu