Шибуя-ку, Токио, Япония

Разгъната площ: 27 725 м2. Клиент: Токио Корпорейшън. Цена: не се разкрива.

Както отбелязва Тадао Андо архитектурният дизайн на метростанциите след приключването на инженерното строителство обикновено е сравнително лесна задача. В този случай архитектът е имал възможността да работи с екипа от инженери от самото начало.

В резултат на това проектът е определен като „хипогенен кораб, плаващ дълбоко под земята“.

 

Необичайната употреба на ботаническия термин „хипогенен“, което означава „растящ на долната страна на нещо, например листо“, придава физичен и природен контекст на дизайна.Яйцевидно пространство с овална структура се простира между второто и петото ниво под повърхността.

Тази станция може да се счита за първата „подземна забележителност“ на съвременната архитектура.

 

Андо е направил и естествена вентилационна система, друга необичайна черта за дизайн на метростанция. Използваният материал за яйцевидната конструкция е стъклено армиран бетон (GFRC). По-лек от любимия бетон на Андо, той също позволява използването на система за охлаждане на плочите, съвместима с естествената вентилация. Станция Шибуя, която включва и други части, непроектирани от Тадао Андо, обслужва три милиона пътници дневно, което означава, че това съоръжение ще бъде широко ползвано и разглеждано.

Както казва архитектът: „Станция Шибуя е едно от основните обществени места в града и поради този важен обществен характер искахме да създадем градска инфраструктура, която надминава функциалността си като предлага на хората незабравимо пространствено преживяване, което ще остане в съзнанието им и ще бъде част от историята на града.“

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Научете повече за линия Токю Тойоко, станция Шибуя тук. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…