Skip to main content
search
  •  Моля да се представите на нашите читатели с няколко думи.

Повече от 4 години съм старт-ъп ментор на компании, основани от MBA във Великобритания, Арабските емирства, Гърция. Самата аз съм предприемач и зная от първо лице какво означава да се надпреварваш с времето и да извличаш максимума дори от най-големите неудачи, за да успееш в крайна сметка. Вдигала съм на крака бизнеси, собствениците на които са считали за „умиращи“. Такъв бе  случаят с OL Design, основана в Оксфорд. Изправихме компанията само за 6 месеца. В края на 02/2016 собственичката обмисляше затварянето на фирмата. През 09/2016 пое първите си поръчки от The Oxford University, които й дадоха така необходимия тласък да скалира към растеж. Зад гърба си обаче имам и проекти за преструктуриране на строителни компании пред фалит. Само 1 година след преструктурирането една от тези компании беше с най-висок ръст на печалба от всички останали в този холдинг.

  • От края на месец октомври стартира Модул Предприемачество. Той е нова екипна програма, адаптирана за строителния сектор  в АКАДЕМИЯ ЛИДЕРИТЕ. Вие сте нейният създател, споделете ни повече за нея.

Модул Предприемачество е бизнес симулация за валидиране на start-up идеи. Това не е обичайната програма, в която някой ви чете лекции и след това, като излезете от залата, се очаква от вас сами да приложите чутото. Модулът се състои от 10 присъствени срещи, през които участниците ще валидират своите идеи за бизнес през 11 симулации.

Много голям плюс на Модула, а това е и едно от конкурентните ни предимства, е екипният принцип на работа. Още на първата среща участниците ще бъдат групирани в екипи въз основа на резултатите от психометричен инструмент, така че да могат да работят хармонично от самото начало. Всеки екип ще реши върху колко идеи иска да работи: една или две. Останалите идеи, върху които екипът избира да не работи, но са ценни за създателя, ще бъдат паралелно консултирани от ментор на индивидуален принцип.

Освен това форматът предполага организиране на участниците, така че определени екипи да работят по идеи за корпоративно предприемачество (Intrapreneurship). С други думи, компании в строителната индустрия могат да включат свой екип, който на място да валидира няколко нови идеи за бизнес. След Бизнес симулацията този екип ще се върне в компанията с готов анализ за всяка от идеите и ще бъде в състояние да ги представи на езика на бизнеса (business terms), така че висшият мениджмънт да прецени в коя иска да инвестира и в коя – не.

Тъй като работим с най-иновативните и същевременно най-доказани инструменти за анализ на предприемачески идеи, бизнес симулацията включва и 5+1 бизнес казуса на Harvard Business School и OUBS – университетът, в който завърших моята MBA през 2013 г.

Както виждате, водещ принцип за нас е практическата стойност на Модула. Затова сме поканили и предприемачи, реализирали успешно своя старт-ъп идея в строителната индустрия в България. Участниците ще могат лично да разговарят и дискутират с всеки от тях най-големите предизвикателства, най-критичните моменти в бизнеса им.

И не само това. Бизнес симулацията е изградена на zoom-in/ zoom-out принцип. Какво означава това? Също като блендата на фотоапарата, Модулът блендира непрекъснато информация както за световните тенденции в строителната индустрия, така и детайли за България и още в по-„миниатюрен“ план детайли за това как да учредите компания в България, каква е законодателната рамка, за да оперирате в определена професионална ниша на строителната индустрия и пр.

  • Защо решихте да развиете и ръководите подобен формат? Имало ли такава възможност за обучение в сектора до този момент, вие ли сте първите?

Решихме го заедно с инж. Христо Христов и инж. Александър Маринчев – собственици на Академия Лидерите. Целият ни първи разговор изобилстваше с коя от коя по-интересни предприемачески идеи. Направихме оценка на потенциала на най-доминиращите и се спряхме на Бизнес симулацията по Предприемачество за строителната индустрия като най-пробивната, с която искаме да започнем.

Не, досега не е имало такъв проект, особено профилирано разработен за която и да било индустрия. Вероятно единствено за IT индустрията, в която наблюдаваме най-много старт-ъпи, има разработени до някаква степен програми по предприемачество, но форматът на Бизнес симулацията за строителната индустрия е без еквивалент.

  • Искам да Ви попитам какво за вас е предприемачеството? Всеки човек ли може да бъде предприемач?

Друга формулировка на този въпрос е дали предприемачество е „nature or nurture“ – „дали го имаш, или е въпрос да го култивираш в себе си“.

Моите наблюдения са, че просто има хора, които никога за нищо на света няма да бъдат предприемачи, както и такива, които за нищо на света няма да работят за някого. Оттам нататък за предприемчивите е въпрос на култивиране на себе си: мрежите от контакти, познанията за дадени индустрии, находчивостта и издебването на точния момент и най-вече несломимото постоянство, за да се постигне успехът.

  • Какъв е профилът на участиците, които биха имали полза от това обучение? Има ли критерии за участие?

Да, има. Бизнес симулацията е приоритетно насочена към професионалисти със специалност в строителната индустрия като: строителни инженери, архитекти, геодезисти и т.н. Но могат да се включат и други специалности, като например IT, ако искат да направят продукт, насочен към строителни компании.

  • Каква добавена стойност ще даде Модул Предприемачество на участниците?

Основната добавена стойност за всички индивидуални участници е, че ще получат отговорите на всички въпроси, касаещи старт-ъп идеята им.

Добавената стойност за всички корпоративни участници е, че екипът, който изпратят, ще се върне с готов анализ на идеите; също така екипът ще може да презентира идеите в business terms, така че висшият мениджмънт да бъде възможно най-улеснен при взимане на окончателно решение коя идея има добър потенциал при разумен риск, и коя – не.

  • Как става регистрацията в модула и каква е таксата за обучение в него?

Регистрацията се извършва на сайта на Академия Лидерите (https://akademialiderite.com/application2/). Таксата за това издание на Бизнес симулацията е само 480 лв.

  • Планирали ли сте ден на отворените врати, в който да представите МОДУЛА на хората, които се интересуват от него?

Да. Демо презентацията на Бизнес симулацията ще бъде на 05 окт. от 16:00 в  УАСГ.

Наричам я демо презентацията, защото участниците ще могат от първо лице да „опитат“, „вкусят“ какво представлява, как се чувстваш, как изглежда този формат. Заповядайте! Ще ми е приятно да се запознаем!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu