Skip to main content
search

За децата е лесно. В техните съзнания Дядо Коледа е магичен старец, който по някакъв начин успява за една нощ да обиколи всички домове по света, да премине през всякакви форми и размери комини, да ни донесе подаръка, за който сме си мечтали цяла година, и все пак някак да остане невидим. С годините обаче постепенно започваме да се замисляме над някои съмнителни обстоятелства около вълшебния старец. Къде живее Дядо Коледа? Как точно разнася всички тези подаръци? Какъв е транспортът му? Кой му помага? Къде е офисът му? Та нали това си е работа като всяка друга, все пак? Ако сме архитекти например, въпросите значително се усложняват. Неминуемо се замисляме: що за пространство обитава Дядо Коледа? Дали работната му среда отговаря на съвременните норми за офис пространство? Как ли би изглеждала сградата на един магьосник?

Почти на шега и все пак в търсене на отговор на тези професионални въпроси, Helsinki Design Week, съвместно с финландската строителна компания Ruukki, през 2014г. организират конкурс, в който предизвикват архитекти от цял свят да проектират логистичен център за Дядо Коледа. Изненадващо за самите организатори над 240 архитектурни фирми от 59 страни се включват в надпреварата, като резултатите им са забележителни. Липсата на реална рамка отключва въображението на творците, които се ръководят от магията на детските си спомени и фантазии.

image: https://www.archdaily.com

Нищо не е невъзможно

Победители в конкурса са румънците Alexandru Oprita и Laurentiu Constantin. Те създават сграда, която е невидима през деня и забележима само нощем. „Точно като Дядо Коледа“, споделят самите архитекти. Проектът, наречен „ Нищо не е невъзможно“ е напълно осъществим технически. Магията на изчезването е пресъздадена чрез двустранните огледала, от които е изградена фасадата. Те я скриват през деня, отразявайки напълно околната среда. Вълшебното съживяване на сградата през нощта пък е постигнато чрез фасадни прожектори, които превръщат огледалната материя в екран и по този начин му придават плътност. Сградата напълно се вписва в градоустройството и  природната си среда, технически подготвена е за климата на зоната, енегроефективна е и е практична. Това, с което печели овациите и заслуженото си първо място в конкурса обаче, е магичният си характер и елементът на изненадата. Какво по-подходящо работно място за един невидим старец от един невидим офис?

image: https://www.archdaily.com

(Ледено) Катерене

Останалите участници в конкурса „Unbelievable challenge“ са не по-малко креативни. Полските архитекти Urzula Chomiak и Pawel Potemkowski създават проекта „A Santa’s gift to local community” (Подарък от Дядо Коледа за местната общност). Тяхната концепция е да подарят на местните жители сграда, която да им предлага любимите им спортове и активности, да оживи градчето и да създаде споделено пространство за всички. Целта е сградата да послужи за социален буфер и да сплоти обществото, точно както прави магията на (Дядо) Коледа. Сградата представлява гигантска стена за катерене. Всички фасади са формирани като бели катерачни стени и по този начин създават усещането за леден блок сред плоската повърхност. Финландия е равна страна, това обаче не пречи на страстта на жителите й към катеренето. Полското предложение за логистичен център би подарило от името на Дядо Коледа едно развлекателно място, с целогодишна възможност за катерене и общуване.

image: https://www.archdaily.com

Планетарната градина на Дядо Коледа

Едно от най-интересните предложения, заслужило почетна награда, е проектът на американците El Hadi Jazairy, Chen Lu и Kelly Koh. Те решават да не се съобразят със заданието и да го пренапишат из основи. Архитектите създават история, в която Дядо Коледа е напуснал работа и е решил да замени червено-белия си костюм, договора си с Кока-Кола и разхищаващите си околосветски пътешествия с прост живот на градинар. Логистичният център на Дядо Коледа не би следвало да бъде поредният символ на консуматорството, а по-скоро би трябвало да използва популярността и влиянието си за пропагандирането на екологични каузи. „Обществото трябва само да организира живота и територията си, да консумира, без да прекалява, да произвежда без да изчерпва ресурси, да живее, без да разрушава“, с това послание екологичните архитекти се отправят към света посредством проекта си „Santa Claus’ Planetary Garden”.

image: https://www.archdaily.com

Конкурсът се оказва любопитно предизвикателство за много архитекти по света. Той продължава и през следващите години, като последно е бил провеждан през 2017г. Чудноватите решения и послания на архитектите може да проследите в официалната страница на състезанието.

Основни източници: www.theverge.com, www.ruukki.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu