Skip to main content
search

Вълнообразен цинков покрив покрива предната част на резиденция, която се намира на стръмна скала с изглед към Средиземно море в Испания. Хълмът е със силно изразен наклон от 42 градуса.
Къщата е на две нива, но голяма част от нея е заровена в земята и покрита с вълнообразен цинков покрив, който следва наклона на терена.

Формата на покрива е проектирана като пещера, вдъхновена от работата на испанския архитект Гауди и описан от архитектите като „ Gaudiesque съвременната пещера“ .

Подземното  разпределение е проектирано така че температурата в помещенията да е същата като температурата на земята, която е константа около 19,5 градуса по Целзий през цялата година.
Къщата „Пещера“ представлява голяма жилищна площ на две нива с конзолна тераса. На първия етаж има басейн, а на горния – три спални с гледка към морето с капандури и стъклени балкони.
Покривът е изработен от двойна бетонена черупка. Поддържа се от подпорни стени на разстояние 14,5 метра една от друга, оставяйки интериора без колони.

Резиденцията е построена през 2015 г. по време на испанската финансова криза и високи нива на безработица. Точно заради това е решено да се използват трудоемки техники и местни работници, като по този начин се стимулира икономиката.

„Тази къща доказва, че е възможна по-различна конструкция на достъпна цена“ казват архитектите. „Въпрос е на въображение, талант и отдаденост към една и съща цел от всички участници в проекта!“

Остави коментар

Close Menu