Skip to main content
search

Title Image: Courtesy of BlockWorks

Майнкрафт, популярна 3D видео игра, в която може да се изгражда и обитава собствена виртуална среда, се сдоби с нова модификация. Тя казва на играчите дали тяхната сграда се вписва в определен архитектурен стил и предлага идеи за това как структурите могат да бъдат подобрени. Автори са екип от изследователи от американския университет „Корнел“.

Според Рос Кнепър, един от създателите на програмата и асистент по компютърни науки в университета, това е инструмент, който спомага на хората да не се обезкуражават, ако не знаят как да дадат старт на въображението си.

Изкуствен интелект учи играчите на архитектура.

Изследователите създават една своего рода невронна мрежа, вид машинно обучение, което е програмирано да разпознава дали определен вид данни принадлежат към дадена категория. То работи с помощта на сгради, които ползвателите са създавали и качвали в играта в услуга на останалите. Чрез тази мрежа играчите могат да научат дали тяхната сграда е средновековна, модерна, азиатска или класическа – четири изключително популярни тага. Когато обектът е класифициран, друг алгоритъм може да им покаже подобни сгради, които да им дадат нови идеи. Проучвания на първия автор, Айрин Юн, показват, че хората имат желанието да създават архитектура в играта, но няма инструменти, които да им помагат да се учат.

Емблематичната ренесансова вила Капра (Ротонда) на Андреа Паладио, пресъздадена в Майнкрафт. | Image: BlockWorks

Алгоритъмът използва същите принципи, както и хората, за да идентифицира сградите – изучава матрици, но не задължително тези, които един архитект би разпознал като ключови (пропорции, отвори, етажност и други). Например, ако всички модернистични къщи в набор от данни имат покривни басейни, то тогава софтуерът ще предположи, че това е изискване за такава сграда.

Проектът е крачка към това как коректно да се задават инструкции на роботи.

Ако кажем на робот „Построй къща!“ той няма да разбере какво означава това. Нивото, на което трябва да задаваме командите, е например къде трябва да бъде поставена конкретна тухла. Според Кнепър, който е специалист по роботика, ние имаме желанието да общуваме с роботите така, както един с друг. Ако кажем на робот да построи средновековна или антична къща и му дадем по-конкретни детайли, то той ще знае какво да създаде.

В опитите си да интерпретират изображение, учените могат да обучат компютър да разпознава знаци като форма и плътност, но той среща трудности в обработването на перспектива и мащаб. Използвайки човешкия интелект чрез структурите и таговете на Майнкрафт, софтуерът може да се научи да решава този проблем. Машините обикновено имат проблеми с разпознаването на съдържанието на изображенията. Ако те „наблюдават“ как хората строят чрез подобни алгоритми, могат да се научат какво е форма и структура и какво представляват сградите.

Защо изкуственият интелект има нужда да категоризира и да се учи?

В днешно време се радваме на голямо разнообразие от компютърни игри. Немалко от тях са инструменти, с които ползвателите могат да създават виртуална реалност. Един от най-отявлените примери е The Sims, една от най-продаваните игри на всички времена. От личен опит в платформи за споделяне на създадено от потребителите съдържание (къщи, обществени сгради, паркове) мога да отбележа, че за участниците е важно да припишат сградата си към определен стил. Това вероятно дава на тях самите някаква яснота за това какво е архитектура и какво отговаря на вкуса им.

Фантастична готика, привидно вдъхновена и от творчеството на Гауди. | Image: cnet.com

Разбира се, не бива да се пренебрегва фактът, че интернет е океан от информация, която не може да се открие без правилната категоризация. Именно затова вече съществуват софтуери, които могат да различат дали на една снимка има чаша черно кафе или капучино.

Интересно е и влечението на софтуерните специалисти към архитектурата и по-специално стиловете. Дали това не е повлияно от носталгичния поглед към архитектурното минало в световен мащаб или е просто интригуващ пример за това как изкуственият интелект може да работи? Вероятно то действително би спомогнало за работата с роботи. Тези негови свойства могат да се окажат и много полезни в контекста на недвижимото културно наследство. Ако успеем да обучим правилно изкуствения интелект, то той вероятно ще може да открива намесата в оригинала, да периодизира сградата и може би дори да дава идея за нейната графична реконструкция, стъпвайки на база данни от множество подобни примери.


За изкуствения интелект в Майнкрафт съобщава сайтът futurity.org. Новината за научната разработка можете да откриете тук, а това е проучването, изготвено от екипа на университета „Корнел“.


 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu