Skip to main content
search

На официална церемония на 16 май / понеделник/ в Аула „Максима“ на УАСГ беше присъдено званието „Доктор хонорис кауза“ на световноизвестния архитект Марио Бота. Признанието от страна на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – София е за неговия професионален и академичен принос в архитектурния модернизъм. Изложбата в негова чест може да бъде посетена във фоайето на УАСГ срещу Аула Максима.

Марио Бота е световно признат и проектантската му дейност е достигнала до много хора със своята изчистена и въздействаща същност. Роден в Мендризио, Швейцария, той избира да следва архитектура във Венеция, Италия. Така става стажант в ателието на Льо Корбюзие във Венеция, а по-късно работи и с американския архитект Луис Кан. Срещата с тези велики архитекти формира насоката на естетическите виждания на Бота. В много от неговите сгради се наблюдават изчистени форми, употреба на естесвени градивни материали и използване на естествената светлина като част от архитектурата. Всички тези принципи на проектиране са заложени във филососфията на Кан и Корбюзие.

Едни от най-известните му сгради са Музея на модерното изкуство в Сан Франциско (SFMOMA), Калифорния, църквата на Свети Йоан (Chiesa di San Giovanni Battista) в Моньо, Швейцария, Casinò di Campione, Лугано. В своите проекти, Марио Бота използва естествени материали кату тухлата и камъка, често се насочва и към материали характерни за местността, в която се намира обектът. В много от сградите му е впечатляваща играта със светлина и сянка и собсвеното звучене на пространството.

Марио Бота създава собствено бюро в Лугано, редовен професор е във Федералното политехническо училище в Лозана, както и част от основателите на Университета в Лугано и на принадлежащата към него архитектурна академия в Мендризио, където преподава.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu