Skip to main content
search

През последния модул за месец март в Академия Лидерите взеха участие Софийска вода. Темата, по която говори инж. Валентин Милушев – Старши мениджър “Стратегическо управление на мрежата и планиране”  беше как се ръководи екип от хора или голяма фирма като Софийска вода. Основно бе засегната разликата между това да бъдеш мениджър и това да си лидер. Ето и действията, които ще отличат даден човек като лидер. Мениджърът е администратор, той поддържа нивото и се фокусира върху правилата за работа, като разчита на контрола, докато лидерът иновира, развива и се фокусира върху хората, като внушава и печели доверието им. Мениджърът приема реалността, работи в краткосрочен план, той е класическият добър войник и прави нещата правилно, т.е. е ефикасен, докато лидерът изследва, гледа повече в дългосрочна перспектива, той е успешният пълководец и прави правилните неща, т.е. е ефективен в работата си.

Това не е достатъчно, за да ръководиш успешно екип от хора. Едно от нещата, които са важни е да умееш да избереш правилно хората, с които ще работиш. Едуард де Боно е бащата на термина «нестандартно мислене». Той развива теорията на шестте мислещи шапки. Те са разпределени по цветове и всяка от тях се асоциира с определен тип на мислене. Бялата например, се свързва с фактите, червената – с интуицията, черната – песимизма, жълтата представя оптимизма, зелената – възможностите, а синята – анализа. От значение е в един екип от хора да има представител на всяка от шапките, за да може работата да върви оптимално. Така се разждат повече и по-добри идеи и се анализират от всяка гледна точка.

Презентацията завърши със съвета, че един истински лидер, поема грешките на екипа си и винаги застава зад него. Беше зададен и казусът, който тази седмица бе свързан с изготвяне на график на служители на Софийска вода в четири района.

Отборите в академията отново се справиха добре. Част от тях успяха да предложат решението, което компанията използва в момента като график, а два отбора предложиха различен метод, който Софийска вода биха използвали в бъдеще. Някои бяха заложили на добро проучване, други бяха изготвили своето предложение на база на принципа на равенството и комфорта на служителите, но всички имаха по няколко готови варианта, които предложиха. Най-голямата полза за участниците в академията беше, че всички те се запознаха с кодекса на труда, нещо, с което голяма част от мениджърите не могат да се похвалят. Похвално е и желанието на студентите да са част от това. Някои от хората не успяха да присъстват на срещата, но единият отбор включи своя лидер на живо по скайп, а другият бе записал предварително видео, в което представяше своята част. Това е пример, че винаги можеш да постигнеш цялта си стига да си достатъчно мотивиран.

С пожелания за непрестанно изкачване на върхове и постигане на целите ви, очакваме ви и на следващите събития от Академия Лидерите и «Лидерите, които строят».

 

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu