© Conor MacNeill

Какви са първите асоциации, които правите, когато чуете думата „метростанция“? Шумни места под земята, претъпкани с хора, които пробуждат в нас желанието да ги напуснем колкото е възможно по-бързо? Ако попаднете в Стокхолмското метро, надали бихте си помислили същото. През годините над 150 архитекти, художници и скулптори са оставили своите произведения там.

Метростанциите не са просто дом за тяхното изкуство, те са изкуство сами по себе си.

Метро с традиции

Първите станции на стокхолмската „Тунелбана“ или „Т-бана“, както се нарича от местните, са построени през 30-те години на миналия век. Днес цялото трасе е дълго над 110 км и обвързва всички 14 острова на столицата. Ескалаторите и асансьорите пробиват твърдия скандинавски гранит, за да отведат пътниците в подземията.

© Flickr/ Tony Webster. Голяма част от метростанциите от 50-те са облицовани в керамични плочки, затова се наричат „баните“.

В момента спирките на метрото са 100 на брой, а над 90 от тях са изпълнени с впечатляващи произведения на изкуството. Първите метростанции се украсяват в средата на 50-те години. През 1957 г. Стокхолмската тунелна железница решава да покани творци от цял свят, които да ги „разкрасят“ със своите произведения. Оттогава до днес това се превръща в традиция и всяка нова спира получава своя уникален облик.

Solna Centrum – Червената пещера

Колкото и да са разнообразни метростанциите, всички от тях имат една обща  черта – впечатляват с цветните си каменни структури. Това придава характер на всяка от тях и ви кара да си представите, че влизате под земята, но в някоя магична страна. Една от тези станции успява да се отличи от останалите.

© Flickr/ nigel burgher

Стените и тавана на Solna Centrum светят в тъмночервен цвят. Те напомнят на лава или на ада обагрен в пламъци. Тази атмосфера осигурява незабравимо огнено изживяване при постепенното слизане с ескалатора, а деликатната зелена гора в основата на перона действа като негов контрапункт и възвръща спокойствието в наблюдателите

T-Centralen – ключовата станция

Станцията е разположена в идеалния център на града и представлява лабиринт на четири нива, защото там се пресичат всички линии на Стоколмското метро. Точно поради тази причина това е и мястото, където започва традицията. Първата разкрасена метростанция още преди това е притежавала своята каменна структура, но художниците я преобразяват, така че да придадат днешния  ѝ колорит.

© Flickr/ Arild

Кобалтово сини клонки се издигат от основата към белия таван на станцията; внушават чистота и свежест на всеки, който попадне в това пространство. Цветовата комбинация ни пренася в Гърция или някъде по Средиземноморието – надали туристите очакват тези внушения, когато за първи път посещават Шведската столица.

Kungsträdgården – пътуване във времето

Там посетителите биха се почувствали по-скоро на археологически разкопки, отколкото на метростанция. Спирката е проектирана във вид на подземна градина. Идеята е тя да напомня на бароковия парк, който някога е бил на същото място над земята. Той е принадлежал на Двореца Макальос, който вече е разрушен. Някои от използваните камъни и скулптури са оригинални. Друг интересен факт е, че станцията е обградена от истински бръшлян. Лъчи светлина посрещат нужните на растенията, като едновременно с това създават мистична атмосфера.

© Flickr / Ingolf

В много градове по света архитектурата на метростанциите се е превърнала в туристическа атракция. Един от най-известните  такива примери е метрото в Москва със своите пищни и разнообразни станции, украсени с барокови мотиви. Други места по света също предлагат подобни изживявания. Това е прекрасен пример, който показва как едно инфраструктурно решение може да стане сцена на изкуството и магнит за туристите. Всички посетители на Стокхолм могат да се насладят на тази безкрайна арт изложба на цената на едно билетче за градски транспорт.

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Правилните материали – необходимо условие за качествена реставрация
Инж. Даниел Трънков от RÖFIX разказва за реставрацията на Централна гара Пловдив

Каква беше ролята на RÖFIX при реставрацията на Централна гара Пловдив? Първоначално към н…