Китайският архитект Уанг Шу намира ново приложение на   материалите от традиционните къщи в Китай като ги използва за построяването на музей.

През 2008 година е завършен историческият музей „Нинго“  с площ 30 000 квадратни метра. Той е разположен в град Нингбо в провинция Жейхан, Китай. Сградата е на три етажа, а фасадата е почти изцяло съставена от рециклирани материали. Материалите, вградени в конструкцията, са събрани от околните райони след разрушаването  на автентични  китайски къщи от стари  градчета и села .

Стените са изградени от най-различни рециклирани тухли и керемиди- някои от които датират от хиляда години.

За построяването на музея е използвана традиционна техника, наречена “wapan”. При нея множество елементи с различни размери  се съединяват, създавайки стабилна конструкция. Архитектът също така използва стоманобетонни блокчета, които да контрастират на рециклираните материали. По този начин се стреми към съпоставка между новото и старото,  модерното и автентичното. Уанг Шу възвръща традицията по нов начин чрез много богата бамбукова текстура по стоманобетонните блокчета, която придава един различен, интересен облик на сградата. Така успява да създаде връзката между строителство и орнаментите, използвани в миналото и сегашните материали.

Идеята за проекта възникнала от факта, че на територията на музея имало около тридесет красиви селца, които били разрушени. Навсякъде се намирали останки от сгради- повечето от които били с неразрушена структура и от устойчив материал. Така архитектът решил  да направи музей- място, на което да запази красотата на автентичните китайски къщички и местното население да съхрани своите спомени и традиции.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от m.yordanova
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Повече за един друг подход към музейната архитектура м… […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен първи цикъл от обучението на Академия Лидерите

Началното двуседмично обучение на Академия Лидерите премина успешно! Проведоха се по една …