Всеки от нас е усещал умората от дълъг път с автомобил и знае, че дори и като пътник продължителното наблюдаване на пътя изморява очите. Разбира се, има обособени места, на които може да се отбие и отдъхне, но често хората в днешно време, обсебени от графика и задачите си, издевателстват над себе си, като шофират по 6810 часа без почивка. Независимо от това дали е през светлата, или тъмната част от деня, 6-8 часа шофиране може да предизвика ужасни и необратими последствия. С течение на времето този проблем е дискутиран и преглеждан от редица експерти в областта. Участие в проблема са взимали не само експерти, но и артисти.

Първият музикален път е нарeчен Асфалтофон.

Той е създаден през 1995г. и неговите създатели са датските артисти Стийн Круп Йенсен и Якоб Фройд-Магнус. С помощта на редица маркери за пътна настилка, разположени по повърхността на настилката, при преминаване на автомобил вибрациите на колелата създават звуци в купето и в зависимост от разположението на маркерите, могат да се пресъздадат различни мелодии.

Други такива пътища има в Япония, Южна Корея и Съединените щати.

Японския инженер Шизуо Шинода случайно се натъква на идеята, като минал с автомобил върху отпечатъци, останали от преминал през платното булдозер. Тогава той разбира, че в зависимост от дължината и разположението на процепи в асфалта е възможно да се създаде мелодия. За негов късмет, Националния институт за индустриални изследвания в Хокайдо е работил със система, която откривала проблемни участъци от пътната настилка чрез инфрачервена светлина. С течение на взаимни опити установили, че колкото по-близо са процепите, толкова по-голяма е височината на звука, докато при по-раздалечени процепи шумът е по-нисък. Използвайки тази информация, институтът усъвършенства дизайна на Шинода и през 2007г. създават мелодичния път. През 2016г. в Япония има вече над 30 мелодични пътища 4 в Хокайдо, 3 в Хирошима, 2 в Шизука и още.

Южна Корея взаимства идеята от Япония, с разликата, че Япония използва мелодичните пътища като туристическа атракция, докато Южна Корея цели да използва мелодичните пътища, за да държи мотористите будни и бдителни. 68% от инцидентите в Южна Корея се дължат на невнимание, заспиване или бързо шофиране.

Други мелодични пътища има в Съединените щати. Един от по-познатите е музикалния път на Civic. Този участък е дълъг четвърт миля, като минавайки през него, може да се долови част от увертюрата на „Вилхелм Телм“ от Джоакино Росини.

Участъка бива отворен на 5 септември 2008г. в Ланчестър, Калифорния, но след оплакване на местните жители, заради нивата на шума, е премахнат 18 дни след откриването му. Разбира се не всички жители са се оплаквали от пътя, затова на 15 октомври 2008г., участъка е преоткрит, далеч на 2 мили от местните жители. Пътния участък носи името на модела на Honda – „Civic”. Участъка е сниман в реклами на компанията и може да се забележи дефект в процепите на участъка, който е резултат от неточно пресмятане на разстоянията между процепите.

Друг музикален път из щатите е разположен до малко селце в Ню Мексико. Проектът е финансиран от National Geographic и върху него е „издълбана“ мелодията – Красива Америка (America the Beautiful). Проектът е координиран от Министерството на транспорта в Ню Мексико, което представя проекта като начин да накарат шофьорите да карат отговорно.

Остави коментар с Facebook

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…