Архитектите като Гери са малко. Имам предвид тесния кръг от творци, чийто екстравагантни проекти отдавна вече са се превърнали в търговска марка и няма нужда всеки път да се доказват като успешни произведения на съвременната архитектура. Не съм убеден в уникалността на подхода на арх. Франк Гери. По скоро става дума за успешна търговска стратегия. С тази уговорка проектът, който ще видите на следващите снимки ще получи етикета „типичен Франк Гери“.

В сухи цифри става дума за 265 метрова жилищна сграда, която съдържа 903 апартамента. Или казано по по-интересен начин, това е най-високата жилищна сграда в западното полукълбо.

Със сигурност Манхатън скоро ще се гордее с още една бутикова конструкция, стремяща се да пробие небесния свод.

Жилищната кула носи името „Ню Йорк от Гери“, съвсем в стила на големите модни дизайнери и техните колекции haute couture.

По фасадите откриваме този формообразуващ принцип, който се появява като лайтмотив в творчеството на Гери. Динамично променящият се силует на сградата влиза в игра със светлината и образува интересни взаимовръзки между конвексните и конкавните форми на металната облицовка. Умелото владеене на свойствата на фасадното покритие създава илюзията за изкривяване на конструктивния скелет. Всъщност сградата е с класическа за небостъргач структура.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Плоският покрив: отвеждане на водата по нов начин
Решение, което спестява време и излишен товар

Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сг…