Skip to main content
search

Leeza SOHO (известен също като Li Ze Tower) е небостъргач, разположен в Пекин, Китай. SOHO, най-големият собственик на недвижими имоти в Китай, придоби правата за ползване на земята през 2013 г. за 1,922 млрд. RMB ($ 288 млн. USD). Строителството започна през 2015 г. и е предвидено да бъде завършено през 2018 г. Проектът е дело на Zaha Hadid Architects.

Небостъргачът е с площ от 172 800 кв.м. над земята и 48 800 кв.м. под нея. Кулата е на 46 етажа и е разположена във финансовия район Lize, югозападната част на Пекин. Ще бъде добре свързана с града, благодарение на местоположението си точно над станцията на метрото и близостта му до градските автобусни линии. Пресечната точка на линия 14 и 16 на новата линия на метрото, която е процес на строеж, се явява разделителна ос на двете половини на сградата. Между двете има празнина, която дефинира атриума. Най-високата точка на сградата ще бъде площадка за кацане на хеликоптер.

Снимка: www.arch2o.com

Кулата е с енергийно ефективни системи и е проектирана да отговаря на LEED стандарти. Ще включва високоефективни помпи и вентилатори, пречистващи системи на въздуха и VOC материали, които да минимизират вътрешните замърсители. Двойните стъкла и изолацията на обвивката поддържат комфортна вътрешна среда. „Усуканата“ кула разполага с 3D BIM система за управление на енергията, която следи в реално време екологичния индекс и енергийната ефективност.

Атриумът на 207 метровaта кула се завърта на 45 градуса, за да се ориентират по-високите етажи с оста изток-запад на Lize Road – един от главните улици на западен Пекин.

Снимка: www.ingegneri.info

Сградата разполага с 4 подземни нива, които отчасти служат като връзка с метростанцията. Две от тях са предназначени за паркоместа, а другите две – за търговски помещения. Всичко, което е над третия етаж е за офис пространства. Динамичното усукване на атриума позволява естествено осветление и гледка към града. Излизайки от асансьора, работещите в офисите няма да виждат един тъмен коридор, а естествено светло пространство. Това намалява нуждата от изкуствена светлина и създава една по-приятна атмосфера.

Предлагат се и 2 680 паркоместа за велосипеди. Има и зареждащи системи за електрически / хибридни автомобили, които се намират в подземното ниво на Leeza Soho. Сами по себе си, двете кули ще се въртят и огъват чрез конзолите и асиметричната си форма. Високата сграда се състои от две части, доближаващи се една към друга и изграждащи едно цяло. Хоризонталните натоварвания в резултат на вятър и земетръс се пренасят чрез двете бетонни ядра. Освен ядрото, където се намират асансьорите, цялата останала конструкция е облечена в стомана, която формира леко усукващата се елиптична форма.

Снимка: www.archdaily.com

Голямо предизвикателство е техническото изработване на тези огромни структури.

За този проект геометрията на външната облицовка е сложна. Зад нея стоманената конструкция трябва да бъде много точна и нейното производство, заваряване и последователност трябва да бъдат внимателно координирани и контролирани. Планът е да се създадат 2000 уникални панела за фасадата, но това би направило контролът и логистиката доста сложни. Вместо това, екипът се обръща към 3D моделиране. В 3D модела, те използват алгоритъм, търсещ подобие между различните елементи и така успяват да се преборят с това предизвикателство.

Кулата показва възможностите за строителство и проектиране, независимо от предизвикателните условия на обекта, а стоманата създава тези практически неограничени възможности“,казва Сатоши Охаши, който ръководи проекта.

Строителството на Leeza Soho, Снимка:www.skyscrapercity.com

Спиралната кула Leeza Soho е най-новият от четирите проекта в сътрудничество между Zaha Hadid Architects и Soho China. Изграждането на кулата достигна пълната си височина от 207 метра през септември 2017 г., a завършването ѝ е планирано за края на 2018г.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu