Описан от създателите на проекта от студио 3XN като един от най-големите и престижни проекти, чисто новият градски музей в Ливърпул е и най-голямата културна сграда във Великобритания, строена от 200 години насам.

Сградата е разположена на река Мърси в и се простира на 13 хил. кв.м. Тя ще бъде открита официално на 19 юли. Архитектите са решили сградата да бъде „ъгловата“ за да пасне на уживената пешеходна зона по протежението на реката. Така ще бъде осъществена връзката между музея, сградата на ЮНЕСКО „Албърт Док“ и пристанището на града.

От архитектурното студио са се вдъхновили от богатия обществен и културен живот на града, както и от крайбежното разположение на музея, за да създадат средище на всички символи на Ливърпул като Бийтълс, футболните клубове, морската търговия. Същевременно големите ъглови прозорци целят да се съчетаят със заобикалящата тежка индустрия, твърдят от 3XN. “Музеят свързва различните части на града на различни концептуални нива – физическо, социално и архитектурно“, коментира креативният директор на 3XN и мениджър на екипа,разработил проекта.

Централно място в многофункционалната мегаструктура е така нареченото „скулптурно стълбище“. То е разположено в камерен атриум, който е първото помещение, в което постетиталите ще влизат. Междувременно овалните му форми елиминират нуждата от дълги кородори като осигурява ефективно използване на пространствата.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…