Skip to main content
search

Стара Загора е най-добрият град за живеене в България, според журито на Дарик радио. Градът беше избран според определени критерии свързани с очакванията на съвременния човек за града, в който работи и живее. Част от тях са екологично състояние, ниво на инвестиции, нови работни места, възможност за отглеждане на деца, медицински апаратури, образователни институции и други.

Бургас спечели наградата на слушателския вот с над 50% от гласовете. Миналогодишният носител на отличието „Най-добър град за живеене” – София взе две награди – тази за Бизнес град на годината и Дигитален град.

Останалите награди в отделните категории са:

Зелен град е Добрич, който през 2014 година е сред първите места в класацията на градове замърсени с фини прахови частици с диаметър над 10мм, а две години по-късно е извън нея.

Арт град неслучайно е Пловдив, който през 2019 очакваме да видим и като европейска столица на културата.

За Град на знанието е избрана Варна, заради своите инициативи, новостроящата се библиотека и положителното развитие на образованието, което прави един град добър за живеене, тъй като така задържа младите.

Град пазител на традицията е Несебър, който е и част от наследството на ЮНЕСКО.

Евро град и малък евро град печелят Плевен и Приморско, като са избрани два победителя спрямо абсолютната стойност на усвоените европейски средства и за такива на жител на града.

Град на финансовата устойчивост – Банско и Град на инвестициите – Димитровград.

Нова награда е тази за „Позитивна община, която търси Добрата новина“ и в тази категория спечели Поморие, заради едноименната инициатива стартирала през 2016 година.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu