Учените предствиха най-малката изработена от човек решетъчна структура в света. Нейните конструктивни елементи са изградени от стъкловъглерод и са с дължина по-малка от 1 µm и 200 nm в диаметър. Малките размери водят до недостигано досега съотношение между плътност и здравина. Приложение като електроди, филтри и оптични компоненти е възможно.
Леки конструктивни елементи като костите и дървото се срещат често в природата. Те имат висока носимоспособност и са леки, следователно служат за модели на механични метаматериали с техническо приложение. Метаматериалите притежават структура с размерите на микрометър и се проектират и изработват, така че да притежават механични и оптични свойства, които не могат да бъдат достигнати от неструктурирани твърди тела. Пример за това са невидими равнини, които насочват светлина, звук и топлина около даден обект, материали, които реагират нелогично на срязване и натиск или леки наноматериали с висока устойчивост (сила за единица площ и плътност).

Най-малката структура в света бе произведена благодарение на 3D лазерна литография.

Желаната структура е втвърдена чрез фоторезист с лазерни лъчи, контролирани от компютър. След това структурата е смалена и преминава в стъкловидно състояние чрез пиролиза. За пръв път пиролизата се използва, за да се произведе микроскопична структурна решетка. Обектът е изложен на температура 900C⁰ във вакуумна пещ. В резултат на това химическите връзки се прегрупират. С изключение на въглерода, всички връзки избягват съпротивлението.Въглеродът остава в смалената структура под формата на стъкловъглерод. Изследвана е устойчивостта на получената структура.

Носимоспособността на решетъчната структура достига до познатия ни лимит и е много по-голяма от тази на неструктурирания стъкловодород. Диамантът е единствениното твърдо тяло с по-висока специфична твърдост. Микроматериалите често се използват за изолация, порестите материали могат да се използват като филтри в химическата индустрия, имат и високи оптични качества, които се използват в телекомуникацията. Стъкловъглеродът е високо технологичен материал, направен от чист въглерод, който съчетава в себе си качествата на стъклото и керамиката с тези на графита. Може да се изоползва и в електроди за батерии и електролизни системи.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Плоският покрив: отвеждане на водата по нов начин
Решение, което спестява време и излишен товар

Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сг…