Ресторант „Енигма“ представя една нова, интригуваща интериорна концепция, реализирана в Барселона, Испания. Проектът е резултат от колаборация между главния готвач Алберт Адриа, компанията TheSize, производител на т.нар. „неолит“, и RCR Arquitectes. Главният готвач е известен с нетрадиционната кухня, която приготвя. Според него кулинарното изкуство и мястото, в което то бъде поднесено, са пряко свързани. Ако храната бъде поднесена сред природата, със сигурност ще бъде далеч по-различна. Алберт Адриа прекарал три години в планиране на проекта до достигане на резултат, който да допълва авангардното меню.

Причините за търсене на нещо необичайно са ясни. Оттам насетне започва креативният процес на архитектите от RCR.

Всичко започнало с хартия… хартия с размер А1 и много въображение.

Ръчно рисуваните мотиви били прехвърлени в цялостния дизайн. Сиво-сините абстрактни рисунки намерили мястото си в стените и подовете, създавайки изумителен интериор. Камъкът, който е настилка и облицовка на почти цялото пространство, не е какъв да е – чрез специална технология за принтиране той е покрит с акварелни щрихи. За каменните плочи са използвани кирпич, фелдшпат (скалообразуващ материал), силициева пръст и добавки. Веднъж формован, материалът е с фина текстура, издръжлив на драскотини и може да се рециклира след като достигне експлоатационната си годност.

Ресторантът е експеримент, който провокира още със заглавието си.

Загадката на любопитния интериор се крие в обработката на повърхностите. С внимание към всеки детайл, отговорният за реализацията екип достига следващо ниво в принтирането. Търсеният ефект пресъздава „леден“ интериор. Концепцията му е подчинена на принципи за еднородност и последователност. Плотовете в кухнята, даже и тези в тоалетните били обработени по специалната технология. Акварелният детайл създава усещане „течащо“ пространство, подчертано от извитите стени и полупрозрачните повърхности.

Photos by Neolith® by TheSize

Видео, което демонстрира сложният и продължителен процес на обработка на повърхностите.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …